- Onderzoek
- 06/11/2015
Marina van Damme-beurs voor ontwikkelingshulp
Lieke van Amelsfort, in 2008 afgestudeerd bij Industrial Engineering & Innovation Sciences, heeft de Marina van Damme-beurs 2015 gewonnen. De specialist in supply chain optimization ontving donderdag een cheque van 9000 euro en een beeldje uit handen van de naamgeefster. Van Damme maakte ook bekend dat ze de beurs tot 2038 zal uitreiken. Om in haar geest verder te gaan met de beursuitreiking is een stichting opgericht, het Marina van Damme-netwerk.
Voordat de drie genomineerden aan het publiek, drie rijen vrouwen en een handjevol mannen, hun aanvragen voor de beurs mochten motiveren, verrichtten Marina van Damme en rector Frank Baaijens een belangrijke handeling. Zij zetten hun handtekening onder een document dat waarborgt dat de beurs tot 2038 zal worden uitgereikt. Dat jaar heeft Van Damme (85) gekozen omdat dan de honderdste winnares wordt verkozen. Ieder jaar leveren TU Delft, University of Twente en de TU/e samen drie prijswinnaars. Donderdag is in de filmzaal van De Zwarte Doos aan de TU/e de 36e bekendgemaakt.
De beurs is bedoeld om ambitieuze vrouwelijke ingenieurs een duwtje in de rug te geven. Het bedrag, 9000 euro voor de winnares en 1000 voor de twee anderen, moet uitgegeven worden aan scholing om een grensverleggende carrièrestap te kunnen maken.
Winnares Lieke van Amelsfort werkt bij ArgusI en is gespecialiseerd in supply chain optimization and synergy. Daarnaast is ze bestuurslid van stichting Cucu en heeft ze als vrijwilliger in Kenia personeel getraind. “Mijn droom is mijn professionele kennis te combineren met mijn passie”, zegt ze terwijl ze de winst viert met een glas wijn. “Ik wil dolgraag mensen in ontwikkelingslanden helpen. Dat gevoel heb ik al tien jaar, want als student aan de TU/e volgde ik al keuzevakken op dit gebied.” Ze gaat het geld inzetten voor de cursussen ‘interculturele communicatie’ en ‘communicatie, interactie en managementvaardigheden’ en ze wil het certificaat ‘humanitaire supply chain management’ halen. “Dan kan ik een nieuwe tak op het gebied van ontwikkelingssamenwerking opzetten in het bedrijf waar ik nu werk.”
Petra Beris, alumna van Scheikundige Technologie, wil het geldbedrag gebruiken voor training waarmee ze de Nederlandse tak van de organisatie Engineers without Borders kan professionaliseren. Döndü Şahin, gepromoveerd aan de faculteit Technische Natuurkunde, is van plan bij het National Institute of Standards and Technology in Boulder haar kennis over onderzoek naar supergeleidende detectoren te vergroten.
Van Amelsfort is het nieuwste lid van het net opgerichte Marina van Damme-netwerk. Penningmeester in het vijfkoppig bestuur is Jannie Wijnen, alumna Biomedische Technologie. Zij kreeg als eerste TU/e’er de prijs in 2010 en kon er in de Verenigde Staten kennis mee vergaren waardoor ze nu naar eigen zeggen een fantastische baan heeft bij de afdeling radiologie in UMC Utrecht. “Het netwerk vraagt leden als rolmodel op te treden voor jonge vrouwen. Dat zal helpen om meer vrouwen aan de top te krijgen”, zegt Wijnen.
Lees in donderdag in Cursor 6 een interview met Marina van Damme.
Discussie