Lustrum CHEOPS bouwkunde

Kameel (nét niet) op de campus

‘Beyond Limits’ is het thema van het lustrum van studievereniging CHEOPS - en dat thema vraagt om een ongebruikelijke opening, moeten de Bouwkundestudenten hebben gedacht. Maandag was de aftrap van de lustrummaand, waarvoor de dertigjarige vereniging een kameel liet aanrukken. Eenieder die wilde, kon op het fietspad aan de Dorgelolaan een ritje maken.

Op amper twee meter van de campusgrenzen staat Liska maandagmiddag rond 13.00 uur geduldig te wachten op haar eerste passagiers. Een wat oneerbiedig toneel misschien voor de Mongolische kameel en haar in stijl uitgedoste begeleider Sandra Groenhof, zo aan de zuidrand van de campus - en Stan de Bie van CHEOPS had dat dan ook maar wat graag ánders gezien. En Liska bijvoorbeeld rondjes laten lopen rond het KOE-kunstwerk voor de ingang van Vertigo, waar bij het vórige lustrum vijf jaar terug nog twee grazende koeien werden neergezet.

Maar daar stak de TU/e last-minute, terwijl CHEOPS de contracten met het Appelternse dierenverhuurbedrijf al getekend had, een stokje voor. Activiteiten met levende, vooral wilde dieren op de campus zijn namelijk een no-go, bevestigt commandant Eric van der Heijden van de TU/e-brandweer. Verhalen over mogelijke uitbuiting of mishandeling van dieren hebben er volgens hem toe geleid dat de universiteit hiermee liever geen enkel risico neemt. En zo werd 'Beyond Limits' voor kameel Liska een létterlijk 'voorbij de (campus)grenzen'.

“Is dit van de universiteit? Heb je hier wel contact over gehad met de Dierenbescherming?” Een vrouw op de fiets, die de kameel vanuit haar ooghoeken heeft gespot, vindt het duidelijk maar niks en komt doelgericht langs Vertigo af richting Dorgelolaan gesneld om CHEOPS-vertegenwoordiger De Bie aan te spreken op de stunt. “In het circus mogen dieren toch óók niet meer? Is dit dan wél goed?”

De Bie lijkt wat verbouwereerd door de vermanende blik en toon van de passante, maar dierenbegeleidster Groenhof mengt zich zelfverzekerd in het gesprek. “Wílde dieren mogen inderdaad niet meer, maar dan gaat het om olifanten, tijgers en zebra’s en dergelijke.” Kamelen vallen niet onder die categorie, gaat de verzorgster verder. “Kamelen worden in Nederland tevens gebruikt als landbouwhuisdieren en ook gemolken, bijvoorbeeld met het oog op mensen met een koemelkallergie.”

De fietsster lijkt weinig genoegen te nemen met het antwoord, maar stapt morrend weer op haar fiets. Groenhof verontschuldigt zich voor haar ongevraagde inmenging in het gesprek, “maar ik vang dit soort opmerkingen gewoon meteen op, ook als ze niet aan mij gericht zijn”.

Andere passanten reageren overigens ronduit vrolijk en verrast op de onverwachte fietspadpassagier aan de Dorgelolaan. Eén dame die de kameel vanaf de overkant van de twee-keer-tweebaansweg spot, zet pardoes haar auto aan de kant met de alarmlichten aan - en komt met haar smartphone al in de aanslag aangesneld om zich op Liska’s rug te laten fotograferen. “Voor mijn neefje”, jubelt ze.

Twee studentes die nietsvermoedend richting campus komen fietsen, laten zich ietwat aarzelend door CHEOPS-bestuurder De Bie tussen de behaarde bulten praten. Terwijl Liska haar meeneemt voor een kort ritje, gooit één van hen haar handen vertwijfeld in de lucht. “Wat dóe ik hier? Waaróm?”

Met de opening van het lustrum op maandagmiddag, waarvoor CHEOPS-ereleden Faas Moonen en Herman Rikhof een lezing gaven, startte ook de zogeheten scavenger hunt van de jarige studievereniging. Deelnemers kunnen de komende weken punten verdienen met uiteenlopende (foto)opdrachten, te beginnen met een kiekje van zichzelf op de rug van Liska.

CHEOPS heeft een maand uitgetrokken om haar dertigste verjaardag te vieren. Het lustrum wordt op 10 december afgesloten met een groot feest in Vertigo.

Deel dit artikel