
- Student , Campus
- 23/11/2015
Dexter op de campus
Bij bloedspatpatronen komt heel wat natuurkunde kijken voordat je weet hoe en waar de moord gepleegd is. En de plasmafysica in Hollywood is niet waarheidsgetrouw. Dit en meer leerden deelnemers aan het symposium over filmfysica, georganiseerd door studievereniging Van der Waals (Technische Natuurkunde) ter ere van haar elfde lustrum. Het ochtendprogramma vond vrijdag plaats in de JT-bioscoop.
“Voor een filmsymposium móet je wel naar een bioscoop”, zegt Aled Meulenbroek van de lustrumcommissie, waarmee hij de keuze voor de JT-bioscoop verklaart. Mede-commissielid Freek Schellekens: “JT pretendeert de meest geavanceerde bioscoop ter wereld te zijn, met de nieuwste technieken zoals laserprojectoren. Dolby, de firma die al 68 speakerkanalen en 7 subwoofers geïnstalleerd had, gebruikt er nu ook Dolby Vision.”
De manager van de JT-bioscoop Eindhoven was zo enthousiast over de komst van honderdvijftig natuurkundestudenten, dat hij voor hen contact legde met Ian Lowe van Dolby Laboratories. Deze sales manager gaf ’s ochtends een lezing over ‘the art of better pixels’. Derdejaarsstudent Kimberly de Haas vond het erg leuk. “De TU/e kennen we onderhand wel, daarom is het leuk om ergens anders heen te gaan. En we kregen een blik achter de schermen.”
In de middag, weer ‘thuis’ op de campus, vertelde de Duitse wetenschapper Achim von Keudell over plasmafysica in Hollywood. Masterstudent Jasper Beckers zat er hardop te lachen: “Hij gaf vooral veel voorbeelden van bekende scènes waarin natuurkunde fout wordt gebruikt. Zoals in Ocean’s Eleven, waarin plasma wordt gebruikt om de stroom uit te schakelen in heel Las Vegas. En bij Spider-Man 2 zie je een fusiereactor waarin de omstandigheden totaal niet kloppen. Het gaat de filmmakers alleen om de visuele effecten. En hun publiek, jonge Amerikanen, kijken minder kritisch dan natuurkundigen.”
De symposiumcommissie van Van der Waals had een wetenschappelijke 'Dexter' uitgenodigd voor een van de middagworkshops. Deze Nick Laan vroeg zijn toehoorders, twintig studenten, vooraf of ze ertegen konden om bloed te zien. Hij leerde hen dat je aan het bloedpatroon op een crime scene kunt zien wát er gebeurd is en wáár. Er komt natuurkunde bij kijken om onder andere het volume van de druppels te berekenen.
Na een bachelor natuurkunde deed Laan een master Forensic Science. De afgelopen vier jaren onderzocht hij bloedspatpatronen. Komende week promoveert hij hierop aan de Universiteit van Amsterdam met ‘Impact of blood droplets’. Na de lezing deelde hij een stapel proefschriften uit.
Veel studenten bleven nog even hangen om wat na te praten over de tot hun verbeelding sprekende materie. Totdat organisator Meulenbroek ze kwam ophalen voor het laatste symposium-onderdeel: een lezing door de winnaar van de Spinozapremie en universiteitshoogleraar René Janssen.
De Young Speakers Contest, waarvoor vijf promovendi van Technische Natuurkunde waren uitgenodigd om in zes minuten hun onderzoek te pitchen, werd gewonnen door Peter Rindt, die meer praatte over zijn passie voor natuurkunde dan over zijn onderzoek. Hij won 125 euro, gesponsord door ASML. Het symposium werd afgesloten met een borrel in Van der Waals’ ‘Salon’.




Discussie