- Onderzoek
- 23/03/2015
Meer samenwerking hoger onderwijs en hightech bedrijven
Onderwijs en bedrijfsleven moeten intensiever gaan samenwerken op het gebied van robotica, 3D-printing, sensortechnologie en hightech systems. Met dat doel ondertekenden de TU/e, Summa College, Brainport Industries, branchevereniging High Tech NL, Vanderlande, VDL-ETG, ASML en Fokker Landing Gear vanmiddag convenanten met het Fontys Centre of Expertise High Tech Systems & Materials (CoE HTSM).
De vierde industriële revolutie, Smart Industry, maakt intensiever samenwerken op deze vlakken noodzakelijk. Daarom komt Fontys met een actieprogramma met tien zogenoemde fieldlabs om focus aan te brengen in de versnelling van de innovatie in Nederland.
In het fieldlab Flexible Manufacturing neemt Fontys deel om samen met de bedrijven te onderzoeken hoe we in Nederland slimmer en sneller kunnen produceren. Kennis uit het onderwijs moet nog beter worden ingezet en vertaald naar innovatieve productietechnologieën. Huidige en toekomstige hbo-ingenieurs moeten opgeleid worden voor de beroepspraktijk van morgen.
Met dit convenant breidt Fontys CoE HTSM haar samenwerking uit met grote internationale spelers in de hightech-sector. Door het convenant met hightech-bedrijven, het Summa College en de TU/e gaan bedrijven en onderwijsinstellingen op zowel mbo-, hbo- als universitair niveau intensief samenwerken.
Voor goed beroepsonderwijs is nauwe samenwerking van onderwijs en bedrijven noodzakelijk. Kern van deze samenwerking is toegepast onderzoek naar de mogelijkheden van smart technologie in de bedrijven. Het Fontys Centre of Expertise High Tech Systems & Materials heeft hiervoor drie labs: additive manufacturing/3D-printing en adaptive robotics in Eindhoven en agro-mechatronica in Venlo. Verder zijn vijf lectoraten en kennisgebieden aan het CoE HTSM verbonden.
Het Fontys CoE HTSM onderzoekt of bedrijven bepaalde producten beter met een 3D-printer kunnen maken in plaats van met CNC-draai- en freesbanken. En hoe een nieuwe generatie robot snel op de werkvloer kan worden gebruikt, maar ook hoe vision-systemen de tuinbouw efficiënter kunnen maken. Verder verzorgt het CoE HTSM trainingen en workshops voor werknemers van bedrijven.
Rector Hans van Duijn van de TU/e, vanmiddag één van de ondertekenaars, is blij met het convenant. "Het maakt de aansluiting tussen onderwijs en industrie sterker."
Bron: Persteam TU/e
Discussie