Het winnende team. Foto | Vincent van den Hoogen

Winnaar zorgcompetitie houdt senior actief

De tweede editie van zorginnovatie-wedstrijd 'Slimmer Leven Challenge' is gewonnen door het project 'Fietsen verleer je niet', van onder anderen TU/e-studente Tessie Hartjes. In een bomvol NatLab ontving het team -een gelegenheidscombi van TU/e-, Fontys- en Summa-studenten- een cheque ter waarde van drieduizend euro en een ballonvaart. De publieksprijs was voor 'Dobbel': een app die senioren via spelletjes met elkaar in contact brengt.

Het team van onder anderen Hartjes (Electrical Engineering) had met zijn idee voor een dienstenplatform een afwijkend geluid laten horen ten opzichte van de andere vier kanshebbers, die vooral inspeelden op een veronderstelde hulpbehoefte. Hartjes: “Ouderen zijn niet zielig en enkel hulpbehoevend. We willen graag afrekenen met dat stigma, dat deze mensen buiten de maatschappij plaatst. Onze senioren zijn vaak nog tot veel in staat en willen dat graag inzetten voor de medemens.”

Het klonk de jury woensdagavond als muziek in de oren. Zij had de teams en hun ideeën beoordeeld op 'bevlogenheid', vernieuwende invalshoeken en op eventuele flirts met bedrijven, die het idee omarmden.

Het bekroonde dienstenplatform moet zowel een online als fysiek ontmoetingspunt worden, dat vraag naar en aanbod van door senioren beoefende diensten bij elkaar brengt. Dit soort platforms bestond al, maar werd zelden een succes, omdat het nooit goed lukte de bedoelde match goed tot stand te brengen.

Dat probleem hopen de studenten op te lossen op een plek waar aanbieders en potentiële gebruikers elkaar mogelijk vaker tegen het lijf lopen: in de supermarkt. Summa-student Rik Smeets: "Naast de bestaande wand met oproepjes willen we hier een zuil plaatsen, waarop de senioren zich kunnen presenteren."

De kok-in ruste kan zo in aanraking komen met de overdrukke salesmanager die geen zin heeft om te koken. De gepensioneerde timmerman fabriceert een schuurtje voor zijn minder doe-het-zelverige buurtgenoot. Of de 'groene' seniore die het moestuintje bijhoudt voor een buurvrouw die graag 'onbespoten' en 'vers' eet, maar het niet als hobby ziet. Welkom bij-effect van het platform is dat het ouderen uit een mogelijk isolement haalt en weer 'onder de mensen' brengt, stellen de studenten.

Om van het idee ook echt een draaiende machine te maken, is nog wel wat werk te verrichten. Een goed-werkende testzuil en een testlocatie, om maar eens wat te noemen. Smeets: "Daar gaan we dit geld natuurlijk voor inzetten. We zoeken nog naar bedrijven die ons willen helpen."

Eerder werden de vijf studenten benaderd door multinational Philips, dat op een vergelijkbaar plan broedt en aangaf graag samen met de studenten op te trekken. Dat is volgens Smeets nog geen uitgemaakte zaak: "We houden ook andere opties open”.

De onderlinge samenwerking tussen de studenten beschouwt teamgenoot en TU/e-alumnus Jaap Norbruis als een meerwaarde. "Ik was blij om eens uit mijn eigen comfortzone te treden. Ik ben vooral getraind na te denken over de techniek achter een verhaal en minder over de mensen voor wie we het doen. Daarvan hebben mijn Fontys- en Summa-collega's me goed bewust gemaakt. Zij komen er vanuit bijvoorbeeld een stage of bijbaan dagelijks mee in aanraking."

TU/e-student Martijn Timmermans (Werktuigbouwkunde), die met zijn team een valdetectie-app voor senioren ontwikkelde, beaamt dat. "De Fontys- en Summa-studenten weten veel beter dan wij wat er onder de mensen leeft aan behoeftes. Dat is essentiële voorkennis als je een product op de markt wil brengen."

De Slimmer Leven Challenge startte 11 februari met 179 studenten mee, verdeeld over dertig teams. Na een eerste schifting bleven er nog vijf teams over die gisteren een laatste kans kregen de jury te overtuigen.

Deel dit artikel