- Onderzoek , Sluitstuk
- 22/06/2015
Sluitstuk | Geef eens wat vaker een complimentje
Iemand een complimentje geven over een mooi shirt of leuk kapsel zonder dat daar meteen iets achter gezocht wordt. ID-masterstudent Tim van der Heide hoopt met zijn anonieme complimentenplatform SaySomethingNice de positive vibe rond te sturen en mensen meer te laten glimlachen.
“Hee, leuk truitje!”, zegt Tim van der Heide, nadat we elkaar de hand hebben geschud. Het is waar, je voelt je al snel ongemakkelijk als je uit het niets van een onbekende een complimentje krijgt. En dat is jammer, vindt Tim. Hij studeert binnenkort af aan de faculteit Industrial Design en is afgelopen jaar bezig geweest met het opzetten van een sociale omgeving waar je anoniem complimenten kunt uitdelen en ontvangen.
“Er zijn wel sites zoals Gespot:UB waar je onbekenden een berichtje kan sturen, maar dat is toch meer gekoppeld aan daten. En ik wil graag het complimenten geven daar helemaal van lostrekken. Je intentie kan toch gewoon het geven van een welgemeend compliment zijn, zonder bijbedoelingen. ‘Inspirerend college’ aan een docent, zonder dat je je gegeneerd hoeft te voelen omdat diezelfde docent je nog moet beoordelen.”
Ook zelf merkte hij dat je voor het geven van complimentjes, of het simpel aangaan van een gesprekje met een onbekende, een drempel over moet stappen. “In de trein kun je dat heel mooi zien, daar zit je opgesloten in een sociale omgeving. Maar in plaats van met elkaar te interacteren, duikt iedereen via zijn smartphone in zijn eigen wereldje. Ik wil juist die technologie gebruiken om mensen over de drempel te trekken in het niet-digitale, want het biedt interessante mogelijkheden, zo kun je bijvoorbeeld eenvoudig anoniem werken.”
Na een uitgebreide studie en veel technisch onderzoek lanceerde Tim de website saysomethingnice.nl waar als proef ID’ers op de afstudeervloer anoniem complimenten konden achterlaten. Leuke reacties volgden met veel complimentjes, en het zette meerdere mensen aan het denken: waarom hebben we eigenlijk zo’n platform nodig? Wel merkte hij dat veel berichten ongelezen bleven omdat activiteiten op de website niet teruggekoppeld werden. Ondertussen is dat veranderd en hangen er twee schermen in het Laplacegebouw waar de complimenten op te lezen zijn.
Hij hoopt snel uit te breiden, misschien wel campusbreed. “Het is mooi dat wanneer je op je werk binnenkomt je meteen wordt omgeven door positieve berichten. ‘Jij hebt het leukste kapsel’, tegen iemand met een kaal hoofd- dan kan een glimlach niet uitblijven. Ik geloof sterk dat iedereen onzekere momenten kent, het feit dat mensen waardering naar elkaar uiten kan op zo’n moment net de juiste opsteker zijn. En voor grotere communities kan het een medium zijn om minder langs elkaar heen te leven. Want als je bij een bedrijfje met tien werknemers werkt, ken je elkaar wel, maar wat als het gaat om honderden?”
Hoewel het complimentenforum net goed begint te lopen, is het voor Tim toch tijd om af te ronden; eind deze maand studeert hij af. Daarna wil hij een jaar naar het buitenland om zich in een nieuwe sociale (werk)omgeving te verdiepen. Van Groningen via studentensteden Enschede en Eindhoven, kiest hij nu voor China. Waar hij precies gaat werken weet hij nog niet, en dat is niet erg - het gaat Tim om de ervaring. Hij wil vooral zichzelf prikkelen: “Elke bewust gekozen stap is een enorme stap in je persoonlijke ontwikkeling”.
Discussie