
- Campus
- 03/07/2015
Servers TU/e verhuizen naar High Tech Campus
De servers uit ICT Room 1 die nu nog in de kelder van het Laplacegebouw staan, verhuizen de komende maanden naar een splinternieuw datacenter dat KPN het afgelopen half jaar heeft neergezet op de High Tech Campus. Uiteindelijk wordt het hele serverpark van de TU/e in deze state-of-the-art faciliteit ondergebracht. Woensdag 1 juli kreeg men de sleutel, op 7 juli is de officiële opening.
Ook de gemeente Eindhoven en het Summa College gaan hun servers de komende tijd verhuizen naar het Tier IV datacenter van KPN. Samen met de TU/e schreven deze beide partijen vorig jaar een aanbesteding uit voor een dergelijke faciliteit. De classificatie Tier IV wil zeggen dat dit center voldoet aan de hoogst haalbare norm. Een center met deze standaard is uniek voor Nederland. Sjef Berings, changemanager bij Dienst ICT, zegt dat de drie partijen, die binnen dit gezamenlijke project ook veel van elkaar kunnen leren, met de aanbieding van KPN niet alleen de allerbeste en goedkoopste faciliteit hebben gekozen, maar ook de groenste.
Berings: “Zo is dit center aangesloten op de warmte-koude-installatie van de High Tech Campus en wordt er gewerkt met led-verlichting die reageert op beweging. Het gebouw is CO₂ negatief en groter en hoger dan noodzakelijk, waardoor het geschikt is voor hergebruik als er geen servers meer in worden ondergebracht. Zelfs de tapijttegels zijn duurzaam, want vervaardigd uit restafval van een waterzuiveringsinstallatie. Hiermee sluit het mooi aan bij het groene imago dat de TU/e wil uitstralen.”
Maar veiligheid en betrouwbaarheid zijn natuurlijk ook cruciale aspecten. “Ook dat zie je hier direct terug”, vertelt Berings. “Monitoring vindt dag en nacht plaats en de twee noodaggregaten die het overnemen als er stroomuitval zou zijn, staan in gescheiden ruimtes. Bij een Tier III center mogen die nog samen in één ruimte staan. Leidingen zijn helemaal ingepakt en beschermd en mogen elkaar niet kruisen. Als ze dat toch doen moeten ze met een staalplaat van elkaar gescheiden zijn. Alle mogelijke risico’s die kunnen leiden tot het uitvallen van de servers, worden op die manier ondervangen.”
Woensdag is Dienst ICT begonnen met het aanleggen van het netwerk in het nieuwe datacenter dat via de Eindhovense glasvezelring aansluit op de TU/e campus, “zodat het niet uitmaakt of servers nu daar staan of hier op de campus”, laat Berings weten. “Al direct na de zomer van 2014 hebben we met de hulp van een externe deskundige een migratieplan gemaakt voor al onze systemen. Met testsystemen gaan we eerst kijken of alles functioneert en voor 1 december van dit jaar willen dan alle nog bruikbare hardware uit ICT Room 1 verhuisd hebben. Denk daarbij bijvoorbeeld aan OASE en ORCA. Wat verouderd is wordt vervangen door nieuwe apparatuur. Alle gegevens die in storage zitten, en dat kan zo’n beetje alles zijn, wordt uiteindelijk digitaal overgezet. Wellicht kunnen we er later nog voor kiezen om dat in de cloud te zetten. Want we gaan ook kijken wat we zelf nog willen blijven doen en wat we beter kunnen uitbesteden. Dienst ICT krijgt daarmee meer een regiefunctie en zal minder zelf gaan beheren.”
Er is goed gekeken naar wat wanneer wordt overgezet, zegt Berings, zodat de verhuizing geen problemen gaat opleveren voor studenten en medewerkers. “Het daadwerkelijke verhuizen vindt plaats in weekenden, alleen dan zullen bepaalde systemen even niet toegankelijk zijn. Ergens in het voorjaar van 2016 starten we dan met de verhuizing van de grote rekenclusters uit ICT Room 2 en de servers die nog bij diverse faculteiten draaien.”
Meer informatie over het datacenter is te vinden in dit filmpje van de KPN.
Discussie