
- Campus
- 15/07/2015
Directeur bedrijfsvoering vertrekt onverwacht bij EE en TN
Alfons Bruekers gaat op 1 september aan de slag als directeur operations van de drie strategic area’s. Op 1 juli stopte hij per direct als directeur bedrijfsvoering bij Technische Natuurkunde en Electrical Engineering. Volgens collegevoorzitter Jan Mengelers ligt aan zijn vertrek een verschil van inzicht ten grondslag over de bedrijfsvoering bij die laatste faculteit. “Volgens ons is dit voor alle partijen de beste oplossing”, aldus Mengelers.
Op verzoek van het College van Bestuur stuurden de faculteitsbesturen van Electrical Engineering (EE) en Technische Natuurkunde (TN) op 1 juli aan hun medewerkers een bericht over het plotse vertrek van Bruekers. Naast die mededeling werd nog vermeld dat Bruekers na de zomervakantie aan de slag gaat als directeur operations van de drie strategic area’s van de TU/e. In de mail kreeg Bruekers tevens waardering voor de wijze waarop hij zijn taken voor beide faculteiten heeft uitgevoerd, ‘waarbij in het bijzonder genoemd worden de synergie in de bedrijfsvoering van beide faculteiten en de inrichting van het nieuwe gebouw Flux’.
De medewerkers van TN ontvingen kort na die eerste mail nog een extra mail van vice-decaan Herman Clercx en decaan Gerrit Kroesen, die in september na enige tijd afwezigheid zijn decanaat weer zal hervatten. In die mail staat onder meer dat Clercx en Kroesen het vertrek van Bruekers ten zeerste betreuren ‘daar de afgelopen drie jaar sprake is geweest van een uitstekende samenwerking’. Op de vraag naar het waarom van die eigen TN-mail wil vice-decaan Clercx geen commentaar geven.
Collegevoorzitter Jan Mengelers zegt te begrijpen dat er rondom het vertrek van Bruekers en zijn nieuwe functie vragen bestaan. “Twee faculteiten die samen in een gebouw zitten, hebben de meeste baat bij één directeur die zorgt voor een harmonieuze bedrijfsvoering. Doordat er een wezenlijk verschil van inzicht over de bedrijfsvoering was ontstaan tussen Bruekers en het bestuur van de faculteit Electrical Engineering, was dat streven naar één directeur voor beide faculteiten niet meer haalbaar en moest er een oplossing komen. Wij denken die gevonden te hebben in een nieuwe functie voor Bruekers. Hierdoor blijft het mogelijk om in Flux één directeur bedrijfsvoering voor beide faculteiten aan te stellen.” Over de aard van het verschil van inzicht wil Mengelers verder niet ingaan.
De nieuwe functie waar Bruekers na de zomervakantie mee van start gaat, ligt volgens Mengelers in lijn met het streven van het CvB om de drie strategic area’s de komende jaren een nieuwe impuls te geven en er een roadmap voor uit te zetten. Begin september hoopt het CvB de namen van de nieuwe kartrekkers voor Energy en Health bekend te kunnen maken. Voor Smart Mobility blijft Carlo van de Weijer de kartrekker.
Bruekers gaat toezien op de ondersteuning van de drie SA’s, waarvoor jaarlijks iets meer dan een miljoen euro beschikbaar is. Volgens Mengelers moet er één backoffice voor komen en moet Bruekers het voor de kartrekkers makkelijker maken naar buiten te treden. Mengelers: “Bruekers krijgt zelf de mogelijkheid en de ruimte om deze functie nog verder in te vullen.”
Bruekers zelf wil geen inhoudelijk commentaar leveren op zijn vertrek, maar zegt wel dat hij veel sympathieke reacties en mails heeft ontvangen vanuit beide faculteiten toen twee weken terug zijn vertrek bekend werd gemaakt. Jolie Boot, adjunct-directeur bedrijfsvoering, neemt tijdelijk zijn taken waar.
Discussie