Beste promovendus, beste ontwerper en beste afstudeerder
Sjors Schellekens mag zich de beste promovendus van de TU/e noemen, Christine van Vredendaal maakte het beste afstudeerwerk en de winnaar van het beste ontwerprapport is Serkan Külah. De prijzen voor de Doctoral Award, Final Project Award en de Design Project Award zijn vanmiddag uitgereikt in de Blauwe Zaal.
Doctoral Award
Natuurkundige Sjors Schellekens, die april 2014 cum laude promoveerde, leverde volgens de jury het beste promotiewerk af. Hij werkte aan twee alternatieve methoden om data sneller te kunnen opslaan, al was de belangrijkste reden voor het onderzoek fundamenteel begrip te krijgen van magnetisme op hele korte tijdschalen. In de ene methode gebruikte hij zeer snelle laserpulsen om de magnetische eigenschappen van een materiaal te veranderen. De andere methode draaide om het gebruiken van een elektrisch veld om de racende datastromen van een zogeheten ‘racetrack-geheugen’ te controleren. Bij dit type geheugen beweegt de data over hele dunne ‘tracks’ langs stilstaande lees- en schrijfkoppen. De jury koos unaniem voor zijn proefschrift en noemde het ‘the most excellent of the excellent theses’. Schellekens werkt nu als onderzoeker bij Océ Technologies.

Final Project Award
Christine van Vredendaal, inmiddels promovenda bij Wiskunde & Informatica, ontving de Final Project Award. Ze studeerde cum laude af in de zomer van 2014. Zij keek naar de manier waarop de beveiliging van chipkaarten beter kan worden getest bij zogenaamde ‘zijkanaal aanvallen’. Deze aanvallen zijn een krachtig hulpmiddel om de cryptografische geheimen van een chip of apparaat te ontdekken. Ze toonde aan hoe de beoordeling efficiënter en sneller kan worden gedaan. De jury roemt het hoge wetenschappelijk gehalte van haar werk en het belang van de praktische toepassing.

Design Project Award
Serkan Külah maakte het beste ontwerprapport. Hij concentreerde zich op het verder ontwikkelen van een zogenaamde ‘virtuele cilinderdruksensor’, ontwikkeld door TNO. Dit systeem op basis van een enkele druksensor en informatie over de stand van de krukas, vervangt vijf aparte sensoren – een forse kostenbesparing. Hij slaagde erin het concept geschikt te maken voor zware dieselmotoren en toonde de haalbaarheid aan door een prototype te maken. Külah deed de ontwerpersopleiding Automotive System Design en is inmiddels junior onderzoeker bij TNO Automotive. In het juryrapport wordt Külah geprezen om zijn creativiteit en om zijn vaardigheid om het academische met het praktische te combineren.

De Academische Jaarprijzen van de TU/e worden elk jaar uitgereikt bij de afsluiting van het academisch jaar. Ze bestaan uit een Design Award (5000 euro), Doctoral Project Award (5000 euro) en Final Project Award (2500 euro). Tien masterstudenten maakten kans op de prijs voor de Final Project Award, tien promovendi op de prijs voor beste promotieproject en negen PDEng-kandidaten waren in de race voor het beste ontwerprapport. De kandidaten mogen door hoogleraren worden aangedragen bij de decanen van de faculteiten en directeuren van de ontwerpersopleidingen, die op hun beurt de nominaties voorleggen aan een jury.
Discussie