- Onderzoek , Student , Campus
- 14/01/2015
Lening van kwart miljoen voor ondernemende TU/e-alumni
Het kabinet gaat acht innovatieve bedrijven een lening van een kwart miljoen euro verstrekken. De een jaar oude start-up 3DPPM van TU/e-alumni Olaf van Duren en Ferdi Verboom krijgt er vandaag ook een. De start-ups moeten met dat geld wetenschappelijke ideeën omzetten in commerciële toepassingen en binnen zeven jaar moet de lening zijn terugbetaald.
De acht bedrijfjes ontvangen de lening vandaag uit handen van staatssecretaris Sander Dekker van OCW, laat het ministerie weten. De acht start-ups borduren voort op resultaten van academisch onderzoek en zijn nauw verbonden aan universiteiten.
Het bedrijf van Olaf van Duren en Ferdi Verboom, 3DPPM (Premium Printing Materials), richt zich op hergebruik van het afval van 3D-printers. Volgens Verboom, die de technische man is bij 3DPPM, is het polyamide poeder dat in grootschalige 3D-printers wordt gebruikt voor het met een laser opsmelten van objecten, op dit moment niet herbruikbaar. "Dat poeder levert bij hernieuwd gebruik niet meer de esthetische en mechanische kwaliteit die vereist is", aldus Verboom. "Tijdens mijn afstuderen bij Scheikundige Technologie heb ik een procedé ontwikkeld waardoor hergebruik wél mogelijk is."
Op dit moment hebben Verboom en Van Duren, die de businesskant voor zijn rekening neemt en afstudeerde bij Industrial Engineering & Innovation Sciences, al hun eerste klanten binnengehaald. Daar gaan ze hun procedé op kleine schaal uitproberen. Volgens Verboom wordt 3D-printing op dit moment nog maar mondjesmaat toegepast omdat er hoge kosten aan verbonden zijn. De materiaalkosten zijn daar een belangrijk onderdeel van. "Wij brengen die kosten omlaag en dat brengt 3D-printen op grotere schaal weer een stap dichterbij."
Op dit moment is 3DPMM gehuisvest in Helix, het gebouw van Scheikundige Technologie. Daar is voor de alumni een kantoor beschikbaar en ze hebben toegang tot de labs. De lening die ze nu toegewezen hebben gekregen, maakt het volgens Verboom mogelijk om te laten zien dat het procedé voor hergebruik van poeder ook op grote schaal toepasbaar is. Verboom vindt het jammer dat het een lening is en geen subsidie, "maar we hebben vertrouwen in ons bedrijf anders hadden we deze stap ook niet genomen."
Volgens het ministerie wordt het geld “idealiter” ingezet om meer financiering van externe partijen binnen te slepen.
Naast deze acht subsidies van een kwart miljoen, stellen het ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Onderwijs nog eens 31 subsidies van maximaal veertigduizend euro beschikbaar aan wetenschappers die willen uitzoeken of ze met hun idee geld kunnen verdienen.
De leningen komen voort uit het programma ‘Take-off’ van wetenschapsfinancier NWO, technologiestichting STW en ZonMW, dat zich bezighoudt met innovatie in de zorg. Het programma wordt gefinancierd door het ministerie van OCW en het ministerie van EZ.
Discussie