- Student
- 09/01/2015
Hoezo willen jullie je imago verbeteren?
“Het Penny-imago moet weg!”, zeggen Concorde bestuursleden Daphne Vogel en Ilse Suerink (beiden Fontys). Net als de andere clubleden aan tafel waren zij naar eigen zeggen ook echte Penny-meisjes. “Helemaal roze, de hele dag in het stro je paard knuffelen en nergens anders over praten.” Concorde wil dit jaar meer niet-paardgerelateerde activiteiten organiseren en is al goed bezig; onder andere een filmavondje, bezoek aan het casino, deelname pubquiz op Stratumseind bij stamkroeg Villa Fiesta.
Hoe zien jullie wedstrijden eruit?
Bij een S.O. (stedenontmoeting met de andere 9 studentenpaardrijverenigingen, red.) zijn er dressuur- en springwedstrijden. Beide zijn jurysporten; drie personen doen de oefeningen op hetzelfde paard, de jury laat er één doorgaan naar volgende ronde, tot de finale uitwijst wie de beste is. “Bij wedstrijden krijg je dus een vreemd paard en daar moet je wel een klik mee hebben. Je kan pech of geluk hebben”, zegt Laura Kollau, promovenda bij ST.
Wat moet je doen bij dressuur?
Een ‘proef’ duurt een minuut of zeven en bestaat uit enkele verplichte figuren uit het proevenboek van paardensportbond KNHS, bijvoorbeeld de volte (cirkel maken) en de slangenvolte (slingerend door de bak). De route wordt aangegeven met letters aan de wand. AFBMCHEK, te onthouden met Alle Franse Boeren Met Centen Hebben Een Koe. Ook krijg je opdrachten als wijken (opzij gaan) en tempowisselingen (galop, draf en stap).
Wat is belangrijk bij springen?
Je moet het wel durven met een vreemd paard! Fontysstudente Els Smet is volgens Laura een echte springruiter. Els: “Je moet hindernissen in een specifieke volgorde nemen. Het parcours mag je van te voren, zonder paard, wandelend verkennen. Je krijgt punten als je geen balken laat vallen en als je netjes rijdt. Dus geen wapperbeentjes of flapperhandjes en niet naar voren of achteren leunen met je romp.”
Waarom zijn er veel internationale studenten bij de beginnerscursus?
Daphne: “Paardrijden spreekt internationale studenten, vooral uit Azië, vaak aan doordat het in hun eigen land een elitaire en onbetaalbare sport is. Onze groei hebben we niet te danken aan deze mensen. Omdat ze vaak tijdelijk in Nederland zijn, volgen ze vaak alleen de beginnerscursus.” Dat doet ook Xiaoming Lyu, promovendus Urban Planning, die zich voor het gemak Edgar laat noemen. “In China is paardrijden te prijzig voor mij. Eén rondje in de bak kost daar al gauw één euro. Hier krijg ik een uur les voor € 9,50. Ik kan dan ontelbaar veel rondjes maken. Ik ben begonnen met paardrijden om te bewijzen dat ik er niet te oud voor ben”, zegt de dertigjarige Edgar. “Het is niet makkelijk, de eerste les viel ik van mijn paard, maar ik zet door.”
Facts and figures
Naam: Concorde
Opgericht in: 2000
Beste prestatie: afgelopen collegejaar ledengroei van 50%.
Aantal leden: 30 studenten en 40 oud-studenten.
Doel: imago verbeteren.
Bijzonderheid: ook jongens zijn lid. Bij beginnerscursus evenveel mannen als vrouwen, bij de leden 20%
man.
Trainer: o.a. EE-studente Anouk Hubrechsen (beginnerscursus).
Training: dinsdag en woensdagavond in Manege Sonniushof in Son. Daarheen kun je met een busje dat vanaf het SSC vertrekt.
Wil jij ook met je sportvereniging in deze rubriek? Mail ons dan!
Discussie