
- Student
- 23/01/2015
Wat is dat voor een huis?
In AV wonen zes studenten die allen lid zijn van het ESC, maar die geen trek hebben om een eigen dispuut op te richten. Ze wonen er twee of drie jaar, om dan weer plaats te maken voor nieuwe eerstejaars. Dinsdagavond is borrelavond, dan eten de huisbewoners samen met oud-huisbewoners. Om Cursor te kunnen ontvangen doen ze dat op een donderdag graag nog eens over.
In AV is geen huiskamer, wel is er een dependance in de tuin. Een schuurtje waarin de belangrijkste elementen aanwezig zijn voor gezellig samenzijn; veel bier, een tafel en de zon. Dat is een lamp die tevens functioneert als heater. Waarom liggen hier zoveel bruine glasscherven?
Die liggen er nog van de laatste borrel. Als AV’ers het liedje Lemon Tree horen, gooien ze op een bepaald moment, wanneer ze rinkelend glas horen in de muziek, hun bierflesje kapot tegen de muur. Of er nou nog bier in zit of niet.
Recept: snacktafel
Neem de salontafel van de grootste kamer op de begane grond en verpak de bovenkant in aluminiumfolie. Het maakt niet uit of de bewoner thuis is. Doe op diverse plaatsen aan de rand een dot saus, verschillende smaken. Zet een eerstejaars achter de frituurpan en laat hem frikandellen, kroketten en kipcorns bakken. Bestel voor vijftien euro friet bij de snackbar om de hoek en laat die ophalen. Flikker alle eetwaren in het midden van het aluminiumveld en tast toe. Dat laatste noemen de AV’ers ‘pluk’. Als niemand meer eet: vouw het aluminium op tot een pakket dat zo in de afvalbak kan worden geschoven.
Voordelen:
Geen servies en bestek nodig
Geen afwasWerkt goed tegen katers
Geen calorie te weinig
Gezellig gepluk


Wat mag je in AV niet doen?
Op je mobiel kijken tijdens de borrel. De enige van wie je dan een oproep mag opnemen is je moeder, mits je opneemt met “Hoi mam”. Er is een kistje waarin je mobiel opgesloten wordt, als je hem toch gebruikt.
Waarom vertellen jullie zo beslist dat AV geen dispuut is?
“Wij willen wel lid zijn van ESC, maar ons niet zoveel verplichtingen opleggen als bij een dispuut. Wij geven eerstejaars zodra ze erbij horen wel een speciale das. We doen geen echte ontgroening maar willen eerstejaars wel weerbaar maken. Dat doen we niet kleinerend maar opbouwend”, zegt Hidde Lavell, tweedejaars TB. Leroy Spiekerman van Weezelenburg (tweedejaars ID) noemt een voorbeeld: “Freek (eerstejaars TB, red.) zette laatst bij het eten een blik erwtjes en peentjes onverwarmd op tafel. Dan gaan de anderen wel frusten natuurlijk. We vinden het dan leuk als Freek er iets van leert of een goede motivatie kan geven. Niet alleen; ‘dat doet mijn moeder ook’”.
Wat is de leukste regel in huis?
Volgens Hidde: Dat je als je verliefd wordt, je dit op huis vertelt door te gaan staan bij een borrel, je jasje dicht te knopen, het te zeggen en dan een krat bier te doen. Laatste keer dat dit gebeurde was vorig jaar door Kees. En die woont er al niet meer.
Volgens anderen: Dat ze op dinsdag een toetje met peer hebben. Dat komt door Fontysstudent fysiotherapie Pierre Sauren, in wiens kamer ze nu zitten te snacken. Hij noemt vlaai vla, vla pudding en zichzelf peer. Vandaar.
Jullie leven nogal dicht op elkaar. Weten jullie ook alles van elkaar?
“Ja”, zegt Stephan Jaars (eerstejaars, gestopt met Bouwkunde). “Dat Leroy het slechtst uit bed komt en dat Martijn Timmermans (zesdejaars Werktuigbouwkunde) íedere dinsdag een zandbruine broek draagt met blauwe dromedarissen erop. Dat wist ie zelf niet eens.”












Wil jij ook met je huis in deze rubriek? Stuur ons dan een mailtje!
Smaakt dit artikel naar meer? In onze rubriek 'Aanschuiven bij' vind je alle verhalen tot nu toe.
Discussie