
- Campus
- 05/02/2015
VIP-alumni maken hernieuwd kennis met TU/e
De Alumnisociëteit Mens Agitat Molem kwam gisteren voor het eerst samen op de TU/e. Dit gezelschap van zogeheten VIP-alumni kreeg een rondleiding over de campus, genoot van een diner in Flux en sloot de avond af met een discussiebijeenkomst. De opkomst was groot en collegevoorzitter Jan Mengelers zei mooie perspectieven te zien voor de toekomst.
Ingrid de Kort, die bij het Communicatie Expertise Centrum het alumnibeleid onder haar hoede heeft en die verantwoordelijk was voor het organiseren van de bijeenkomst, is blij verrast met de hoge opkomst van de uitgenodigde VIP’s. “Bijna iedereen heeft er zijn of haar agenda voor vrijgemaakt.”
Ruim twintig personen, waaronder ‘slechts’ twee vrouwelijke alumni, startten hun hernieuwde kennismaking in MetaForum. CvB-voorzitter Mengelers schetst in een klein half uur de ontwikkelingen die universiteit de laatste tien jaar heeft doorgemaakt op het gebied van onderwijs en onderzoek. Ook is er aandacht voor alle bouwactiviteiten - die de alumni wellicht nog het meest in het oog springen, en de wens van het CvB om meer externe partijen naar de campus te halen. Mengelers: “Ook moet de campus een broedplaats worden voor start-ups, die daarna door kunnen naar de High Tech Campus of Automotive Campus in Helmond.”
Dan volgt de rondleiding: een bezoek aan de voetbalrobots, waar diverse alumni in het doel verschalkt worden door een mechanische spits. Studenten van het oude en nieuwe Solar Team Eindhoven vertellen over al behaalde successen en de vorderingen voor de wedstrijd van oktober dit jaar in Australië. Met wat moeite persen de VIP’s zich in Stella. Voormalig CEO van Essent Michiel Boersma wil natuurlijk direct weten welke type zonnepanelen er gebruikt zijn op het dak van de auto.
In Flux geeft directeur bedrijfvoering Alfons Bruekers uitleg over zijn ‘kindje’; het nieuwe onderkomen van Technische Natuurkunde en Electrical Engineering. In de labs zie je de ogen bij diverse alumni opflikkeren. Edo van den Assem, voormalig CEO van TBI Holdings: “Dit herken ik nog wel: lekker wat aanrommelen en dan kijken wat eruit komt. Dat heb ik echter al heel lang niet meer gedaan.” Men is zichtbaar onder de indruk van het architectonische hoogstandje en de faciliteiten en ook van de flexibiliteit die in de labs aanwezig is.
Na het diner in de fraai aangeklede kantine van Flux neemt hoogleraar Erwin Kessels de gasten mee naar de cleanroom en zijn labs, waar onderzoek naar zonnecellen wordt gedaan. Hier zijn de alumni in hun element. Gerard Kleisterlee, voormalig CEO Philips en nu voorzitter van Vodafone, en Rokus van Iperen, CEO van Canon Europe, zijn zeer geïnteresseerd in de achterliggende technieken en de mogelijkheden van grafeen. Beiden waren in het verleden al actief als voorzitter van de Raad van Toezicht van de TU/e.
In de afsluitende discussiebijeenkomst komen de karakteristieken van de TU/e aan bod: korte lijntjes, toegankelijkheid van de staf, de mogelijkheid om ook te kunnen doen wat je bedenkt. Op de groeiaspiraties van het CvB - groeien tot maximaal 15.000 studenten- reageert niet iedereen enthousiast. Laat de TU/e niet te groot worden, ben liever heel goed op een aantal gebieden, dan middelmatig in de breedte, klinkt het vanuit de zaal.
Dit is wellicht de feedback waar Mengelers ook in de toekomst op hoopt. Want naast een ambassadeursfunctie en een verbreding van het netwerk van de universiteit, ziet hij voor de VIP’s zeker ook een taak als klankbord. Hij vraagt maar meteen of iemand connecties heeft met het Koninklijk Huis, dan kunnen die wellicht gebruikt worden om Willem-Alexander ertoe te bewegen Flux en het nieuwe gebouw van DIFFER te komen openen.
De kans dat op de campus ooit een gebouw kan worden neergezet met donaties van alumni, noemt hij met veel gevoel voor understatement een mooie toekomstdroom.




Discussie