Wethouder Staf Depla informeert bij een groepje studenten naar hun idee.

Samen op zoek naar oplossingen voor ouderen

Horloges van ouderen 'slim' maken zodat ze meldingen geven als de drager 'van de radar' is. Dit is een van de ideeën die tweehonderd studenten afkomstig van het Summa College, Fontys en de TU/e gisteren samen bedachten. In het Auditorium gingen ze op zoek naar innovatieve oplossingen die het voor ouderen mogelijk moeten maken langer thuis te blijven wonen. Dit in het kader van de tweede Slimmer Leven Challenge.

Wethouder Staf Depla (Economie, Werk en inkomen en Beroepsonderwijs) maakte gisteren een korte rondgang door het Auditorium, waar dertig gemixte teams koortsachtig bezig waren met de uitwerking van hun ideeën, die ze op het eind van de middag moesten presenteren voor een jury van deskundigen uit de zorgwereld, het bedrijfsleven en onderwijsinstellingen. Experts uit die drie groepen waren de hele dag ook al actief bezig geweest met de begeleiding de teams. 

Depla was zeer ingenomen met dit initiatief, dat voor de tweede maal plaatsvond en dat door studenten van de drie instellingen georganiseerd wordt. Depla: "Studenten van de TU/e, die doorgaans gewend zijn te werken met andere aankomende ingenieurs, leren hier van de studenten van Summa wat er in zorginstellingen nu precies gebeurt op de werkvloer. Dat is een situatie waar ze na hun afstuderen ook in terecht zullen komen. Mooi dat ze dat nu al een keer kunnen ervaren."

Rianne Sanders, communicatiemedewerkster van Electrical Engineering en medeorganisator van de dag, is verheugd met de hoge opkomst. "Vorig jaar waren er slechts zestig deelnemers, voornamelijk afkomstig van Summa. Nu zijn het er al tweehonderd, waaronder 45 studenten van de TU/e", aldus Sanders. Depla en Sanders filosoferen al over onderwerpen die in een vergelijkbare setting opgezet kunnen worden, bijvoorbeeld over smart mobility.

Hilde Meijs, directeur van het Summa College, zegt dat haar studenten wel wat schroom moeten overwinnen in de brainstorm met studenten van de hogeschool en universiteit. "Daar kijken ze toch wel wat tegenop, maar ik verwacht dat die zenuwen tijdens de middag snel verdwijnen."

Aan het eind van de middag worden de vijf winnende plannen bekendgemaakt. Die hebben onder meer betrekking op een 'slim' eigen horloge met een ingebouwde chip, dat waarschuwt wanneer de drager ervan zich te lang op een ongebruikelijke plek bevindt. Dan worden mensen op een telefoonlijst opgeroepen om even een kijkje te nemen. Een ander team wil die zaken waar ouderen nog goed in zijn, gaan promoten op een interactieve zuil in bijvoorbeeld supermarkten. Zo behouden ouderen de aansluiting met hun omgeving.

De vijf winnende teams worden de komende maanden door experts klaargestoomd om hun plannen verder te ontwikkelen, waarbij ze toewerken naar een pitch van vijftien seconden. Op de Dutch Technology Week, die van 31 mei tot 6 juni plaatsvindt in Eindhoven, worden de uiteindelijke winnaars bekendgemaakt. Sanders hoopt dat ook dit jaar weer enkele plannen doorstromen naar de markt.

Deel dit artikel