Geprinte elektronische circuits uit ‘grafeeninkt’
Onderzoekers van de TU/e-faculteit Scheikundige Technologie hebben een milieuvriendelijke route voor het maken van grafeeninkten gepresenteerd. Deze zeer geleidende inkten kunnen worden gebruikt voor geprinte elektronica. Kirill Arapov, Bert de With and Heiner Friedrich publiceerden hun bevindingen deze week in het wetenschappelijke tijdschrift Advanced Functional Materials.
Koolstofmaterialen zoals grafeen zijn veelbelovend voor de productie van goedkope, milieuvriendelijke en sterk geleidende inkten voor geprinte elektronica. Dit komt vooral voort uit het feit dat grafeeninkten worden geproduceerd uit grafiet, een alom beschikbare en goedkope grondstof. De productie van grafeeninkten is nog wel een uitdaging, omdat het een lastig en energieslurpend proces is waarbij soms giftige chemicaliën nodig zijn.
De efficiënte en schaalbare wijze die wordt beschreven in het artikel in Advanced Functional Materials gebruikt voor het eerst grafeengels die worden bereid door het verwarmen van mengsels van grafeen, polymeer en oplosmiddel. De resulterende grafeeninkt kan worden gebruikt voor het afdrukken van extreem geleidende circuits met hoge resolutie.
De inkt is volledig compatibel met de huidige printers en kan al worden gebruikt in verschillende toepassingen die de weg effenen naar groene koolstofgebaseerde elektronica.
Bron: faculteit Scheikundige Technologie
Discussie