Keuken van de toekomst met Eindhovens sausje in Milaan

Keuken van de toekomst met Eindhovens sausje in Milaan

Hoe ziet de keuken van de toekomst eruit? Om die vraag te beantwoorden, nodigde IKEA studenten van TU/e-opleiding Industrial Design en hun collega-studenten uit het Zweedse Lund uit om hun creativiteit de vrije loop te laten. Het resultaat, met input van zestien Eindhovense studentenprojecten, is deze week te zien op de toonaangevende meubelbeurs Salone del Mobile in Milaan.

Pronkstuk van de futuristische ‘IKEA concept kitchen’ is een eettafel die tevens dienst doet als aanrecht, weegschaal en fornuis: de ogenschijnlijk houten tafel is voorzien van een visueel detectiesysteem dat ingrediënten die op de tafel worden geplaatst herkent en direct hieraan gekoppelde menusuggesties en bereidingswijzen projecteert. Daarnaast kun je op de tafel ook je ingrediënten afwegen en inductief koken.

In de tafel zijn ideeën verwerkt van diverse ID-studenten, vertelt promovendus Jelle Stienstra, die de Eindhovense studenten als projectleider aanstuurde. “Vervolgens zijn de concepten uitgewerkt door IKEA en het gerenommeerde internationale ontwerpbureau IDEO. Twee van onze masterstudenten, Vincent van Rheden en Vleer Doing, zijn hiervoor door IDEO ingehuurd.”

De bedenkers lieten zich in het ontwerpproces inspireren door de fenomenologie van Heidegger en Merleau-Ponty, legt Stienstra uit. “Dat is het onderwerp van mijn promotie. De gedachte is dat je in je ontwerpen vertrekt vanuit de persoonlijke ervaring. Niet objectief dus, maar met een rol voor het menselijk lichaam, met een nadruk op expressie.”

Die ontwerpfilosofie komt terug in de manier waarop de fornuisfunctie van de tafel wordt bedient, vertelt hij. “Dichtbij de gebruiker is de inductieve werking het sterkst. Dat betekent dat je, in plaats van het gas lager te draaien, de pan van je af kunt schuiven als je het een tijdje zacht wilt laten pruttelen, of naar je toe kunt halen om het kookproces te versnellen.”

Vandaag is Stienstra met studenten Van Rheden en Doing en de betrokken docenten Bart Hengeveld en Caroline Hummels in Milaan voor de internationale perspresentatie. “Vorige week was er al veel belangstelling van de Italiaanse pers. Dat is leuk, maar het feit dat een bedrijf als IKEA onze ideeën heeft omarmd en positief staat tegenover onze aanpak hier bij Industrial Design, geeft voor mij de meeste voldoening.”

De IKEA-keuken van de toekomst heeft op Salone del Mobile een plek gekregen in de tijdelijke IKEA-winkel in de stad. Na deze week zal de ‘concept kitchen’ nog te zien zijn tijdens de Expo 2015, eveneens in Milaan, die op 1 mei wordt geopend. De wereldtentoonstelling heeft als thema ‘Voedsel voor de planeet, energie voor het leven’ meegekregen.

Deel dit artikel