- Onderzoek , Campus
- 10/09/2014
AMIGO slingert zelfstandig door de bibliotheek
AMIGO, die we vooral kennen in zijn verzorgende rol in een test- of wedstrijdruimte, is vandaag op praktijkles in de bibliotheek in MetaForum. Hij moet zelf zijn route zoeken tussen de honderden stoelen en wandelende mensen. De studenten laten zich niet storen door de rustig zoemende robot. De onderzoekers hebben al wat verbeterpuntjes ontdekt.
Voor AMIGO echt een brug kan slaan tussen student en digitale informatie in de bieb – een wens die IEC-diensthoofd Jeanne Figdor al heeft – moeten de onderzoekers bij Control Systems Technology hem nog heel wat leren. PhD Janno Lunenburg en afstudeerder Rein Appeldoorn houden de robot de hele dag in de gaten en lopen als papa’s van jong kroost op een afstandje achter hem aan.
“Het doel van het experiment is om te kijken hoe de algoritmes die wij gebruiken om de robot te laten navigeren in een echte praktijksituatie werkt”, zegt Lunenburg. “Dus buiten het testlab in een omgeving waar mensen rondlopen die er niet bij betrokken zijn en waar stoelen en ander meubilair niet altijd op dezelfde plaats staan.”
Zelf kan AMIGO (Autonomous Mate for IntelliGent Operations) vandaag beslissen waar hij heen wil. Na een random keuze uit de twaalf mogelijkheden zegt hij - met een vrouwenstem - dat de lift zijn bestemming wordt. Voortvarend gaat hij op pad. Bij een nauwe doorgang, waar een stoel in de weg staat, gaat hij beduidend langzamer. Slingerend vervolgt hij zijn weg. Lunenburg: “Hier slipt hij af en toe even. Dat zagen we in het testlab met zijn zachtere vloeroppervlak nog niet.”
Het slingergedrag valt op in de grote ruimte waarbinnen de robot zich verplaatst. “De software die de gewenste snelheid bepaalt, moet beter losgekoppeld worden van de software waarmee AMIGO de ruimte inschat. De koppeling die daar nu in zit, lijkt het slingeren te verergeren”, zegt de promovendus.
Iets anders wat AMIGO moet leren, is dat mensen ook weg kunnen lopen. “Hij kijkt, ziet een romp, draait zich daarom om en onthoudt vervolgens dat daar een obstakel is. Maar dat lijf kan ook weggelopen zijn ondertussen. Hij weet dat pas als hij het met eigen camera heeft gezien. Mensherkenning is al wel mogelijk, maar AMIGO kan er nog geen gebruik van maken bij het navigeren.”
Vandaag hoeft AMIGO niet te luisteren, geen dingen op te pakken en geen objecten te herkennen, taken die hij allemaal beheerst. Hij heeft maar één opdracht: rondrijden zonder brokken te maken.
Het lukt aardig, studenten voelen zich niet gestoord. “Ik hoor hem wel, maar op vloer 0 is het nooit volledig stil”, zegt Nils Fleuren, die een huiswerkopdracht voor zijn derde jaar Technische Natuurkunde maakt. Eerstejaarsstudent Software Science Ruben Brekelmans vindt het helemaal prachtig. “Ik ken de robot al vanaf het WK Robocup. Leuk om hem hier in actie te zien.”
Discussie