In één oogopslag het verhaal van de wedstrijd
Nederland vernederde Spanje tijdens het afgelopen WK voetbal met 5-1. Maar een gelijkspel was meer op zijn plaats geweest. Tenminste, als je kijkt naar de visualisaties die TU/e-informaticastudent Marijn Grootjans maakte op basis van de wedstrijdstatistieken. Zijn platform genaamd Wave, waarop hij gisteren afstudeerde, maakt het verloop van een voetbalwedstrijd in één oogopslag duidelijk. En dan blijkt bijvoorbeeld dat Spanje op basis van het aantal kansen gelijkwaardig was aan Nederland, maar ons land simpelweg veel effectiever was.
Grootjans maakte gebruik van data die het sportdata- en mediabedrijf Infostrada Sports verzamelt voor vrijwel alle voetbalwedstrijden in Europese competities en internationale toernooien. Het gaat daarbij onder meer om gegevens van doelpunten, overtredingen, schoten en hoekschoppen. Van een schot wordt bijvoorbeeld bijgehouden vanaf welke positie op het veld werd geschoten, door wie, met welke voet, of het op doel gericht was en of de keeper of een andere speler de bal tegenhield.
Grootjans ontwikkelde een model waarmee deze gegevens weergegeven kunnen worden in verhelderende plaatjes. Zo kan bijvoorbeeld voor elke speler een zogeheten ‘heat map’ worden berekend, waarin een wolk de posities weergeeft van waaruit een speler ooit op doel heeft geschoten, waarbij de kleur staat voor hoe vaak een schot vanaf deze positie een doelpunt opleverde van deze speler. Nuttige informatie voor voetbalclubs. Grootjans: “Zo kunnen efficiënte posities van bijvoorbeeld Messi, Ronaldo of Robben objectief met elkaar vergeleken worden.”
Op onderstaande illustratie zijn de heat maps van Lionel Messi (links), Christiano Ronaldo (midden) en Arjen Robben (rechts) te zien. Een gele of rode kleur geeft aan waarvandaan het vaakst werd gescoord. Wat direct opvalt is dat Robben beduidend minder doeltreffend is dan Messi of Ronaldo. En dat Ronaldo als enige van de drie buiten het strafschopgebied ook efficiënt is (omcirkeld).
Daarnaast kan voor elke wedstrijd een zogeheten Wave-diagram worden gemaakt waarin gekleurde golven een indruk geven van de schoten, overtredingen en doelpogingen voor beide teams. Het aantal en de hoogte van de pieken laten zien hoeveel aanspraak een team maakte op de overwinning. Grootjans: “Zo wordt in één oogopslag duidelijk hoe de wedstrijd is verlopen en of de winnaar terecht is.” Maar ook zegt het diagram iets over de amusementswaarde: veel en hoge pieken in een wedstrijd betekent dat er veel werd aangevallen.
De ultieme beloning voor zijn werk is dat Infostrada Sports zijn model tijdens het WK daadwerkelijk heeft gebruikt. De Wave van diverse WK wedstrijden is door Infostrada Sports gepubliceerd via haar websites en Twitterkanalen en is door diverse internationale media overgenomen.
Bron: Persteam TU/e
Discussie