Eindhoven Europese 'Smart City'

Eindhoven Europese 'Smart City'

Eindhoven is één van de ‘Smart Cities’ die geld krijgen van de Europese Commissie om slimme en duurzame projecten op te starten. Een Eindhovens consortium, waarin ook de TU/e is vertegenwoordigd, krijgt in totaal ruim zes miljoen euro en gaat samenwerken met onder meer het Britse Manchester en Stavanger in Noorwegen.

De komende drie maanden wordt met de Europese Commissie nog onderhandeld over de exacte invulling van het project, dat zich voornamelijk zal richten op innovatieve en duurzame mobiliteit en energievoorziening in de Eindhovense wijken Strijp en Eckart/Vaartbroek. Daarbij hebben alle projecten een sterke ict-component.

De bijdrage van de TU/e zal met name bestaan uit het verzamelen en interpreteren van de data die de diverse projecten zullen opleveren. Hiervoor wordt waarschijnlijk een postdoc-onderzoeker bij de faculteit Bouwkunde aangesteld.

De bedoeling is dat er projecten komen rond slim parkeren met behulp van apps, een upgrade van het snellaadsysteem voor elektrische auto’s in Strijp, het benutten van de ondergrondse infrastructuur van datzelfde stadsdeel en een pilotproject met vijfhonderd woningen in Eckart, waar een slim energiemanagementsysteem wordt getest.

Bij de Eindhovense tak van het Smart City-project, TRIANGULUM genaamd, zijn behalve de gemeente Eindhoven en de TU/e ook Woonbedrijf, Park Strijp Beheer, KPN en bouwconcern VolkerWessels betrokken. De geplande projecten moeten dienen als zichtbare voorbeelden (‘lighthouses’, in de formulering van de Europese Commissie) voor vervolgprojecten, die in eerste instantie in de steden Leipzig (Duitsland), Praag (Tsjechië) en Sabadell (Spanje) moeten plaatsvinden.

Deel dit artikel