- Campus
- 12/11/2014
Vijver deels leeggepompt voor reinigen kunstwerk
De vijver bij het Hoofdgebouw wordt deze week half leeggepompt. Dit met het oog op het reinigen van het betonnen kunstwerk 'Wording' van Piet Killaars, dat in de vijver staat. Ook de 'Vloerreliëfs' op het veld tussen de gebouwen Matrix en Vertigo ondergaan een grondige schoonmaakbeurt.
Het is een onvermijdelijk proces: weer, wind en daarmee vuil die hun weerslag hebben op de kunstwerken op het buitenterrein van de TU/e. Vooral de Vloerreliëfs van kunstenaar Ad Dekkers zijn volgens TU/e’s kunstconservator Gerard Verhoogt in de loop der jaren flink aangetast: “Deze zijn inmiddels praktisch zwart, terwijl ze wit zouden moeten zijn”.
Wording en de Vloerreliëfs ondergingen hun laatste grondige schoonmaakbeurt in 2005. De vijver bij het Hoofdgebouw lag er destijds nog niet; de grote sculptuur van Killaars stond toen nog in het gras. Verhoogt: “Dat was aanzienlijk gemakkelijker schoonmaken”.
Nu moet voor de schoonmaakklus de vijver voor het Hoofdgebouw een flink stuk worden leeggepompt, “we moeten ook onder water een stuk kunnen schoonmaken”, zegt Verhoogt. Zo’n 650 kuub water wordt daarom sinds maandagmiddag uit de vijver gepompt, zo becijfert Thijs Mooren van Dienst Huisvesting. Dit water wordt afgevoerd via het hemelwaterriool. In de vijver blijft een laag van zo’n veertig centimeter staan; dit met het oog op de vele vissen in de vijver.
Vandaag is rond het kunstwerk van Killaars een steiger opgebouwd. Deze sculptuur en de Vloerreliëfs worden vervolgens komende zaterdag schoongemaakt door middel van zogeheten wervelreiniging: een milde manier van schoonspuiten met water.
Verder komt er bij Wording op verschillende plekken kalk vanuit het beton naar buiten. Deze stukjes kalk worden volgens Verhoogt voorzichtig weggehaald; de openvallende plekken worden met cement, in dezelfde kleur als het beton, weer opgevuld. Ook worden er kleine reparaties uitgevoerd aan de Vloerreliëfs, waar op een aantal hoeken stukjes beton zijn afgebrokkeld.
Het herstellen gebeurt door het Zaltbommelse betonrestauratiebedrijf Wilgenburg, onder meer gespecialiseerd in het herstellen van beeldhouwwerken. Na de reiniging en restauratie krijgen beide kunstwerken een speciale waterafstotende beschermlaag op silicaatbasis die hen voor langere termijn moet beschermen tegen weersinvloeden.
Het onder handen nemen van beide werken kost volgens Verhoogt zo’n zesduizend euro. De vijver wordt na de restauratieklus met schoon water meteen weer aangevuld tot het gebruikelijke peil, laat Mooren van Dienst Huisvesting weten.
Discussie