- Onderzoek , Student , Campus
- 04/11/2014
Start-ups praten minister bij over financieringsproblemen
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën maakte gisteren een tour door de Brainport-regio om zich op de hoogte te stellen van de publiek-private onderzoeksinfrastructuur. 's Middags in bedrijvencentrum Catalyst op de TU/e-campus praatten enkele jonge entrepreneurs hem bij over hun moeizame zoektocht naar financiële middelen.
Boudewijn Docter, in 2009 gepromoveerd aan de TU/e en CTO van het op Strijp-S gevestigde Effect Photonics, legt in Catalyst in simpele termen aan Dijsselbloem en zijn entourage uit wat het product van zijn bedrijf precies behelst. Burgemeester Rob van Gijzel en collegevoorzitter Jan Mengelers luisteren ook aandachtig toe.
Docter: "Nu heeft een serverkast nog de omvang van een halve koelkast en is er veel energie voor nodig, vooral ook om het systeem te koelen. Wij brengen die omvang terug tot een simpele printplaat (ongeveer de omvang van een sigarendoosje- red.), met daarbij een veel lager energieverbruik, maar ook een veel grotere datacapaciteit."
Wie Docter zo zijn zijn product hoort aanprijzen, zal denken dat de financiering voor verdere ontwikkeling geen probleem is. Maar niets is minder waar; Effect Photonics probeert al anderhalf jaar om investeerders zover te krijgen geld te steken in het zogeheten proof of concept-traject. Daar is om en nabij een miljoen euro voor nodig. Maar vaak willen investeerders pas instappen als ze een prototype onder ogen krijgen.
Daar blijkt in Nederland de bottleneck te zitten: het vinden van risicodragend kapitaal. Bij investeringsfondsen zit vaak te weinig technische knowhow om de impact van een vinding goed te kunnen begrijpen en banken zijn de laatste jaren zeer huiverig om erin te investeren. Iets waar Dijsselbloem overigens volledig achter staat. "Dat soort risico's hebben Europese banken in het verleden teveel genomen, met alle gevolgen van dien", aldus de bewindsman.
Volgens Dijsselbloem zou in er Europa na de oprichting van de bankenunie nu ook snel een investeringsunie moeten komen. "We kijken hiervoor nu nog teveel naar de banken. Op nationaal niveau zijn we in gesprek met pensioenfondsen, verzekeraars en enkele vermogende families om dit soort risicodragend kapitaal te verschaffen. Daar zit wat groei in. Als we dat goed op gang kunnen krijgen, gaat het om veel hogere bedragen dan we als overheid ooit kunnen aanleveren."
Mengelers laat weten dat hij binnen de 'biotoop' rondom de Eindhovense universiteit ook op zoek is naar investeerders voor kapitaal voor proof of concept-trajecten. Dijsselbloem lijkt het een goede zaak als Eindhoven het voortouw neemt in een beweging die investeerders ertoe moet aanzetten meer te investeren in Nederland. Volgens hem heeft Eindhoven "typisch de bedrijfjes die zich daarvoor lenen."
Discussie