- Student
- 28/11/2014
Kajak, kano, we leggen het nog een keer uit.
Okawanen worden niet boos als je kano zegt, maar ze zitten in een kajak. Dat is in hun eentje, met peddel met twee bladen en een spatzeil. Zelf praten ze over ‘boot’.
Wat valt er te trainen in een zwembad?
Okawa doet aan wildwaterkajakken en freestyle. Vlakkebaanvaarders moeten maar naar kanovereniging Beatrix. In het zwembad van SSC wordt getraind op techniek en zijn bijzondere moves te oefenen. Denk aan cartwheel (een zijdelingse radslag met de boot), flat spin (de boot 180 graden draaien) en splitwheel (te ingewikkeld om op papier uit te leggen). De cartwheel is de lievelingsmove van bestuurslid Tom Vrancken, masterstudent Technische Informatica.
De losse oefeningen plakken kajakkers achter elkaar voor een mooi dansje op het water. Hoe complexer de serie, hoe meer punten de jury bij wedstrijden zal toedelen. Okawa doet als vereniging niet mee aan wedstrijden maar haar leden doen dat individueel wel.
Het is duidelijk een risicosport. Hoe gevaarlijk is het?
“Bij activiteiten in wild water weten we altijd waar het dichtstbijzijnde ziekenhuis is, en hoe daar te komen”, zegt Tom. Okawa organiseert activiteiten op de meest exotische plaatsen binnen en buiten Europa (in 2013 reisden ze bijvoorbeeld naar de Witte Nijl in Uganda)
Op de Erft in Duitsland houdt Okawa veiligheidstrainingen. Daar leren Okwanen te zwemmen op stromend water, het bergen van de boot en peddels op stromend water en het redden van drenkelingen met werplijnen.
‘Technisch water’, waar takken en rotsen in voorkomen, heeft vaak verborgen gevaren onder het wateroppervlakte. ‘Volumewater’ gaat heel hard en het grootste risico daar is dat je in een kolk terechtkomt. Alle rivieren zijn geclassificeerd van 1 t/m 6. De Dommel zit in 1, een 6 is onbevaarbaar, zelfs voor Okawanen. Tom: “Daar kom je niet levend uit.”
Waarom hoort er een skippybal bij jullie uitrusting?
Tom: “Die gebruiken we voor extra drijfvermogen in de punt van de boot. Zo krijg je meer opwaartse kracht en kun je de boot hoger uit het water laten komen. Bijvoorbeeld als je een looping (een koprol met de boot, red.) doet.”
Kun je preuts zijn als kajakker?
“Bij het omkleden na het kajakken staan we in onze blote kont langs de kant van de weg. Dat levert toeterende auto’s op”, zegt bestuurslid Roderik Blok, vierdejaars Werktuigbouwkunde. “We proberen ons wel te verschuilen maar komen altijd recht uit de rivier. Er zijn trouwens verschillende strategieën. Harm kleedt zich rustig uit voor hij zijn kleren zoekt.” Tom relativeert het probleem: “Ach, als je heel ingewikkeld doet, kun je struikelen met een onderbroek aan je voeten en dat geeft dan weer zicht voor mensen die van een andere kant aankomen.” Hij weet inmiddels: ‘hoe ouder, hoe minder preuts’.
Facts and figures
Naam: Okawa
Opgericht in: 2001
Beste prestatie:Sportvereniging van het jaar in collegejaar ’13-14
Bijzonderheid: Okawanen praten over ‘technisch water’ en ‘volumewater’. En freestyle kajakken is een jurysport.
Aantal leden: Dikke vijftig. Kwart daarvan is vrouw.
Doel van dit jaar: Verjonging ledenbestand en aanbieden interne opleiding tot instructeur.
Trainer: René Boom.
Training: Met trainer: maandag 21:30-23:00u. Open training: vrijdag 18:00-19:30 u.
Wil jij ook met je sportvereniging in deze rubriek? Mail ons dan!
Discussie