Studenten aan de ontbijttafel met CvB-voorzitter Jan Mengelers. Foto | Bart van Eijden

Verwacht geen 'adje' van CvB-voorzitter Jan Mengelers

Dat hij bij de komende cantus een adje gaat trekken hoeven we echt niet te verwachten, vertelde collegevoorzitter Jan Mengelers deze ochtend bij het ‘OntbEIt’, de jaarlijkse ontbijtsessie van Groep-één met de leden van het College van Bestuur. In een informele setting gingen toch enkele heikele onderwerpen over het tafellinnen.

Deze ochtend schoven weer zo'n dertig studenten, afkomstig van studieverenigingen, studentenfracties en andere TU/e-clubs, rond de tafels in de University Club. Aan die tafels met croissants en jus d’orange troffen ze voorzitter Jan Mengelers, rector Hans van Duijn, CvB-lid Jo van Ham en universiteitssecretaris Nicole Ummelen.

Bestuursvoorzitter Mengelers kreeg al snel een hartig broodje voorgeschoteld in de vorm van vragen over de sterk groeiende instroom. De studenten zijn bang dat de groei in een juist verder krimpende campus met veel gekraak en gepiep gepaard zal gaan. Uitpuilende collegezalen, een overdaad aan videocolleges of colleges in de late avonduren; dat moet je als universiteit toch niet willen, hielden de studenten hem voor. Mengelers stelde de studenten deels gerust: “We hechten veel waarde aan het contact tussen docent en student. Als het nodig is, gaan we meer docenten aannemen.”

Anderen vonden juist dat de campus na achten te snel op het standje waakvlam gaat. “We worden verjaagd door de beveiliging”, riep een van hen.  “Het zou mooi zijn als je hier ’s avonds nog een bak koffie kunt drinken”, vond Rogier van der Klauw, vice-voorzitter van Groep-één. “Zeker nu de campus langzaam maar zeker echt bewóónd gaat worden”, vulde Noortje Weenink aan.

Mengelers erkent de zorgen. Hij had er in een ver verleden bij TNO ook mee te maken gehad, zei hij. “Daar ging om acht uur 's avonds het licht uit. Een soort schrikbewind, dat vooral uitdaagde om niet te gaan overwerken.” Maar nu Mengelers zelf aan de knoppen zit, heeft hij te maken met de praktische en vooral financiële uitvoerbaarheid.

“Je kunt niet van het personeel verwachten dat het tot elf uur ’s avonds gaat doorwerken, omdat een klein groepje studenten dat graag wil. Als we de sluitingstijd van onze gebouwen met een paar uur verlengen, zit je al snel met een verdubbeling van je kosten."

Mengelers liet zich door de studenten ook adviseren over zijn eigen profilering; iets waar hij nog niet de juiste vorm voor had gevonden, zo vond hij zelf. Moest hij zich meer op social media vertonen of juist meer fysiek zichtbaar zijn op de campus, wilde hij weten. 

“Ik wil geen tweede Harry Roumen (oud-secretaris van de universiteit, red.) zijn. Ik ga geen biertjes op mijn hoofd zetten. Dat past niet bij me.” De studenten raadden Mengelers aan vooral zichzelf te blijven, zich bij de verenigingen te laten zien en meer van dit soort ontbijtmeetings te organiseren. Volgend jaar staat er vanzelfsprekend weer een nieuwe editie van Groep-één op de rol.

Deel dit artikel