- Student
- 21/05/2014
Meelopen met leermeesters uit de hightechindustrie
Een persoonlijke rondleiding krijgen door een cleanroom bij ASML of een vergadering bijwonen van de directie van FEI. Zesenveertig studenten, waarvan ongeveer een kwart van de TU/e, kregen maandag deze kans tijdens de Leermeester-Gezeldag. In het kader van de Dutch Technology Week konden studenten een dagje meedraaien bij een aantal hightechbedrijven uit de regio.
Onder meer ASML, Philips, FEI, NXP, PANalytical en VDL ETG openden maandagmiddag hun deuren voor de studenten. Die hadden zich van tevoren kunnen opgeven voor een bedrijf naar keuze. In groepjes van maximaal zeven personen werden ze rondgeleid door diverse bedrijfsonderdelen. In sommige gevallen kregen de studenten, afkomstig van onder meer TU/e, TU Delft, Universiteit Maastricht en de hogescholen Fontys en Avans, zelfs een persoonlijke rondleiding.
“Het idee is dat studenten ervaren hoe een normale werkdag in zo’n bedrijf verloopt”, vertelt Monique de Wit, projectleider van de Dutch Technology Week, over de tweede editie van de Leermeester-Gezeldag. “Wat studenten aanspreekt aan deze opzet zijn de één-op-één momenten en dat ze een inkijkje krijgen in het bedrijf. Zo mochten de studenten bij FEI ook een vergadering bijwonen; hoewel ze bij het doorspreken van de financiële rapportages even naar buiten gestuurd werden.”
TU/e-studente Lisa Reizevoort (Applied Physics) bezocht ASML. “Ik vond het een heel gaaf bedrijf. Het is mooi om te zien hoeveel geld er gestopt wordt in het ontwikkelen van échte producten.” Terwijl haar mede-gezellen werden rondgeleid bij customer support of de onderzoeksafdelingen van het bedrijf, liep zij mee met de vicepresident van de EUV Factory. Ze bezochten de fabriek waar chipmachines gebouwd worden die gebruikmaken van extreem ultraviolet licht. Wat haar bezoek bijzonder maakte, was dat ze de cleanroom in mocht. “De machines daar zijn gigantisch. Ik had eerder wel plaatjes gezien, maar pas als je ze in het echt ziet, realiseer je je de werkelijke grootte. Er zijn vijf tot zes Boeings nodig om die dingen te verplaatsen.”
Het meest populaire bedrijf dit jaar was Philips. Arjan van Cruchten (Operations Management & Logistics) kreeg een rondleiding bij de researchafdeling van het elektronicaconcern. Hoewel hij geen persoonlijke leermeester kreeg en de focus naar zijn smaak teveel op mechatronica lag, vond hij het bezoek de moeite waard. “Ik heb heel veel bedrijven bezocht, maar dit was wel anders. We kregen echt een inkijk in de organisatie. Zo konden we informeel met werknemers spreken.” Het bezoek heeft hem bovendien geholpen bij de oriëntatie op zijn toekomst. “Ik weet nu wel dat ik níet op een R&D-afdeling terecht wil komen.”
Voor Reizevoort had de dag een tegenovergesteld effect. De natuurkundestudente, die deze zomer ook een master Filosofie hoopt af te ronden, twijfelt of ze wel in een technische functie aan de slag wil. “Maar ik heb ‘s avonds meteen op de vacaturesite van ASML gekeken.”
Discussie