- Onderzoek
- 20/03/2014
Sluitstuk | Extra energie door ramen met een kleurtje
Wie op de A2 rond Den Bosch rijdt, kan niet om de kanariegele geluidsschermen heen. Lelijk of niet, slim worden de schermen mogelijk binnenkort wel. Want over een paar jaar moeten deze ramen zonne-energie gaan opwekken, mede dankzij experimenten met een gekleurde vloeistof van de recent afgestudeerde ST-student Jeroen ter Schiphorst.
Twee platen dicht op elkaar, met een speciale vloeistof ertussen die licht kan opvangen en het naar de zijkant kan sturen. Zo omschrijft Jeroen ter Schiphorst, onlangs afgestudeerd bij de groep Functional Organic Materials & Devices (ST), de slimme ramen. In het lab laat hij enkele flesjes van die speciale vloeistof zien. Een schakering aan fluorescerende kleuren en onder een UV-bron demonstreert Jeroen dat ze ook daadwerkelijk lichtgeven. “Deze speciale kleurstof bestaat uit drie delen. In de buitenste delen van de kleurstof vindt de energieoverdracht plaats, waarna deze vanuit het middendeel naar de zijkant van de platen gestuurd wordt. Op die plek kun je bijvoorbeeld zonnecellen zetten die vervolgens stroom kunnen opwekken.”
Door de verkorte stage van Jeroen -hij deed eerder Scheikunde op hbo-niveau- stapte hij al snel over van het maken van de moleculen naar het toepassen ervan. “De kleurstof lossen we op in een vloeibaar kristal en de compleet gekleurde vloeistof kunnen we vervolgens tussen twee platen gieten. Door de capillaire werking blijft de vloeistof tussen de dicht op elkaar staande platen staan en kun je oppervlaktes maken in de vorm die je wilt. Daarnaast is het ook nog mogelijk de kleurstoffen zo te koppelen dat er als het ware een aan/uit-status van het oppervlak ontstaat.”
Op een lichtbak laat Jeroen zien hoe een stukje raam van transparant naar donker kan switchen. “Het Eindhovense bedrijf Peer+, gespecialiseerd in zogenoemd SmartEnergy glas, is al bezig met dit concept en verwacht over een paar jaar switchable windows op de markt te hebben. Ze kunnen nu al een raam maken van ruim een meter bij een meter. Het zou mooi zijn als daardoor de statische oppervlaktes van grote ramen een functie krijgen. Daarnaast is Heijmans nu dus bezig de speciale zonnecollectoren in een geluidswal aan te brengen.”
Zelf switcht Jeroen van licht naar water, wanneer hij midden maart als promovendus in dezelfde groep aan de slag gaat. “Mede dankzij mijn stage werd duidelijk dat ik in de wetenschap verder wil. Ik ga nu onderzoek doen naar het monitoren van waterkwaliteit met microfluïdische devices. Een nieuwe uitdaging.” En omdat het felgele licht van de A2-schermen zo’n beetje zijn huis binnenschijnt -Jeroen woont in Den Bosch- blijft hij er komende jaren toch een beetje bij betrokken.
Discussie