Foto | Bart van Overbeeke

Goudvissen, geld en feestjurken

In een stampvol Auditorium werd gisteren het Perzische jaar 1393 ingeluid. Zowel Iraniërs als niet-Iraniërs vierden het begin van het nieuwe jaar én de lente. De laatste groep maakte onder meer kennis met het uitdelen van geld en de betekenis van goudvissen.

door

Het is een vreemde gewaarwording. Terwijl op het grasveld voor het gebouw studenten bij een temperatuur van 20 graden van hun biertje genieten, doet het gezelschap in het Auditorium eerder denken aan de winterse feestdagen. De mannen zijn gekleed in pakken en de vrouwen, perfect opgemaakt en gekapt, dragen chique gekleurde jurkjes. Toch is het hier waar de lente gevierd wordt. Het Iraans Nieuwjaar, Noroez, valt namelijk op de eerste dag van de astrologische lente. 

Het tijdstip waarop het nieuwe jaar wordt ingeluid, verschilt ieder jaar. Dit jaar is het zes uur ’s avonds. Voorafgaand aan dat moment stroomt het Auditorium, dat versierd is met onder meer Perzische tapijten, vol met mensen. Op de trappen voor de Blauwe zaal speelt een bandje melancholische muziek. Een tekenaar maakt stillevens met daarop onder meer goudvissen, appels en knoflook; Perzische symbolen voor leven, schoonheid, gezondheid en genezing. Nadat om zes uur met gejuich het jaar 1393 is verwelkomd, volgen omhelzingen. Twee vrouwen in traditionele kleding delen nootjes en kleine hoeveelheden van de Iraanse munteenheid rial uit. 

Het is de tweede keer dat Noroez in het Auditorium gevierd wordt. Ook dit jaar is de organisatie in handen van Reihaneh Feiz. “Voor Iraniërs is dit de belangrijkste dag van het jaar”, vertelt de masterstudente Chemical Engineering. “Dat is ook de reden dat iedereen zo opgedoft is. Wij geloven dat alles wat je vandaag doet weerslag heeft op de rest van het jaar.” 

Hoewel het merendeel van de ongeveer driehonderd aanwezigen uit Iraniërs bestaat, zijn er ook veel andere nationaliteiten aanwezig. Volgens Reihaneh is het een bewuste keuze om ook hen uit te nodigen. “Er bestaan een hoop misverstanden over Iran. Veel mensen zien vooral de politieke problemen en weten nauwelijks iets over onze cultuur. Aan hen willen we ook onze beschaving tonen.” Bezoeker Ali Hamzehei, Fontysstudent ICT, sluit zich hierbij aan. “Het is jammer dat er zo weinig aandacht is voor onze cultuur. Ik snap bijvoorbeeld niet waarom de Asian Week Eindhoven alleen om Zuidoost-Aziatische culturen draait.” 

Wat betreft Frank Boeren en Niek Borgers, promovendi Mechanical Engineering, is de kennismaking met het Iraans Nieuwjaar geslaagd. Ze vinden vooral het uitdelen van rial vanuit een boek interessant. Hun Iraanse collega Behnam Asadi Khashooei legt uit dat het tijdens Noroez gebruikelijk is om geld aan kinderen te geven. Hij tempert ook de verwachtingen over de hoeveelheden geld die vandaag worden uitgedeeld. “Iedereen krijgt 500 rial. Dat is omgerekend één eurocent.” 

Deel dit artikel