- Student , Onderzoek
- 04/03/2014
Da’s pech: toch niet met je Erasmusbeurs naar Zwitserland
Zelfs studenten die al geld toegezegd hebben gekregen, kunnen niet meer met een Erasmusbeurs naar Zwitserland. De Europese Commissie heeft het Alpenland uit het Erasmus+ programma gezet. Een nipte meerderheid van de Zwitsers stemde begin februari voor een immigratiequotum. De Europese Commissie reageerde teleurgesteld, en schortte allerlei verdragen op.
Ook de samenwerking binnen het Erasmus+ programma is voorbij, bleek afgelopen week. “Van cherry picking kan geen sprake zijn”, benadrukt de Europese Commissie.
“Dit is heel ingrijpend”, zegt Annemarie de Ruiter, verantwoordelijk voor Erasmus+ bij internationaliseringsorganisatie Nuffic. “Voorheen mocht Zwitserland gewoon deelnemen aan alle programma’s en projecten. Als het land dat nu wil, moet het bewijzen dat het iets unieks te bieden heeft, iets dat nergens in de Europese Unie voor handen is. Dat lukt bijna nooit.” Hoewel er voor sommige projecten dus uitzonderingen kunnen worden gemaakt, geldt dat niet voor de Erasmusbeurzen. “Die gaan gewoon niet door.”
Zwitserland is geen EU-lidstaat, maar deed dankzij verschillende verdragen wel aan veel Europese projecten mee. Sinds 2011 zat het land in het Erasmusprogramma. De laatste cijfers stammen ook uit dat jaar: toen gingen 109 Nederlanders die kant op om te studeren, nog eens 54 gingen er stage lopen.
Het referendum heeft niet alleen gevolgen voor studenten, maar ook voor wetenschappers: ook de samenwerking binnen het onderzoeksprogramma Horizon 2020 is door de unie opgeschort. Zwitserland heeft daardoor bijvoorbeeld geen recht meer op onderzoeksbeurzen van de European Research Council.
Project Assistent Jan Willem Oortwijn die aan de TU/e de contracten voor Erasmusstudenten verzorgt, zegt dat hij niet weet hoeveel studenten nog naar Zwitserland willen gaan, of hadden willen gaan. "Studenten dienen pas relatief laat bij ons de aanvraag voor een Erasmusbeurs in, vaak voor een stage. In het huidige collegejaar hebben we dit jaar één student gehad die naar Lausanne vertrokken is." Oortwijn ziet niet meteen een alternatief voor de Erasmusbeurs voor studenten die op stage naar Zwitserland gaan. "De enige tip die ik ze mee zou geven is dat ze misschien over een goede stagevergoeding zouden kunnen onderhandelen, zodat financiële ondersteuning vanuit het Erasmusprogramma niet nodig is."
Discussie