samenwerking philips tu/e jan mengelers henk van houten

TU/e en Philips lanceren strategisch samenwerkingsverband

De TU/e en Philips Research gaan een meerjarige strategische samenwerking aan. Dat maakten TU/e-collegevoorzitter Jan Mengelers en Henk van Houten, general manager van Philips Research, deze ochtend bekend. Over anderhalf à twee jaar moeten hierdoor zeventig extra promovendi aan de slag zijn die onderzoek verrichten naar digitale innovaties op het gebied van gezondheidszorg, verlichting en datawetenschap.

Nee, de buitenwacht hoeft niet bang te zijn dat de TU/e met het aangaan van deze verbintenis exclusief contractresearch gaat plegen voor Philips, zei voorzitter Mengelers tijdens de perspresentatie in de Boardroom in het Hoofdgebouw van de TU/e. "De universiteit zit er heel duidelijk in voor het onderzoek en een promotie zal gewoon volgens de standaardregels worden beoordeeld door een promotiecommissie. De applicatie van de verworven kennis laten we over aan Philips", aldus de CvB-voorzitter.

Volgens Philips-topman Henk van Houten is deze verbintenis qua omvang een van de grootste die het concern wereldwijd heeft afgesloten met een kennisinstelling. De verbintenis sluit volgens hem ook uitstekend aan bij de transitie de Philips de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. "Van een bedrijf dat lampen en consumentenelektronica produceert, zijn we ons steeds meer gaan richten op apparatuur voor de medische wereld en bieden we volledige lichtoplossingen aan, waarbij led-lampen een belangrijke rol spelen. Die lampen hebben een eigen IP-adres en zijn daardoor digitaal aan te sturen. Samen vormen ze dan één geïntegreerd netwerk." Ook in de gezondheidszorg spelen licht en draadloze sensoren volgens hem een steeds belangrijkere rol. 

Alle data die hiermee verzameld worden, gaan er in de toekomst door wiskundige analysemethodes voor zorgen dat zaken veel efficiënter aangepakt kunnen worden. Volgens Van Houten geldt dat voor bijvoorbeeld  straatverlichting, maar ook voor de inrichting van bepaalde processen in ziekenhuizen. "Ook op het vlak van het verwerken van big data denken we bij Philips een dominante speler te worden."

CvB-voorzitter Mengelers vindt dat de ontwikkelingen en focusgebieden van Philips uitstekend passen bij die van de TU/e. "Daarbij hebben we ook de taak om hoogwaardig gekwalificeerde ingenieurs op te leiden. Het is dan goed dat die tijdens hun studie in aanraking komen met dit type onderzoek. Zij zijn wellicht de toekomstige werknemers van Philips."

Met de samenwerking is zo'n 28 miljoen euro gemoeid, waarvan Philips en de TU/e het grootste deel voor hun rekening nemen. Een kleiner deel komt van het Máxima Medisch Centrum, het Catherina Ziekenhuis en het expertisecentrum Kempenhaege die ook deelnemen. In totaal zullen er zo'n tweehonderd onderzoekers, hoogleraren, promovendi en studenten nauw gaan samenwerken.

Mengelers verwacht dat over anderhalf à twee jaar alle zeventig promotieplaatsen zijn ingevuld. Het intellectueel eigendom is volgens hem geregeld volgens de overeenkomsten die daar nu al voor bestaan met Philips. Het is ook de bedoeling om geavanceerde testomgevingen op te zetten, waarvan Mengelers hoopt er ook enkele op het TU/e-terrein te kunnen vestigen. "Ons onderzoek gebeurt in eerste instantie in het lab en moet zich daarna in de echte wereld bewijzen. Het zou leuk zijn als dat laatste hier ook op de campus kan."

Deel dit artikel