
- Onderzoek , Student
- 12/06/2014
ID'ers denken na over actieve burgerparticipatie in Siena
In de Raadszaal van het Eindhovense Stadhuis presenteerde Caroline Hummels, hoogleraar bij Industrial Design, donderdagmiddag het project ‘Design for Politics’ dat onlangs in Siena door studenten van haar faculteit werd uitgevoerd. Zij hielden zich in mei tien dagen bezig met de vraag hoe je burgers een stem geeft in stadbeleid.
De internationale design summerschool Light through Culture (LtC) komt voort uit de samenwerking tussen de universiteit van Siena, de faculteit Industrial Design van TU/e en het onafhankelijke Zweedse onderzoeksinstituut Umeå. Tijdens deze vierde editie van LtC ontwierpen twaalf studenten dit voorjaar in Siena drie interactieve hulpmiddelen die burgers in staat stellen hun stem te laten horen over kwesties die in hun stad spelen.
Voor een groep van veertig belangstellenden, bestaande uit gemeentelijke politici, ambtenaren en ID'ers, vertoonde hoogleraar Hummels een film die het eindresultaat en het wordingsproces laat zien.
Masterstudent Anouk van Ranst hield zich bezig met de vraag hoe je een grote groep mensen kan laten discussiëren over een politiek thema als bijvoorbeeld immigratiebeleid. Haar groepje Aesthetics for politics ontwierp porseleinen objecten met daarin een lamp en daarop een deksel waar deelnemers met een krijtje een bepaalde waarde kunnen noteren. De intensiteit van het licht wordt door schuiven over tafel bepaald en geeft aan hoe belangrijk de waarde wordt gevonden. “Door de waarom-vraag te beantwoorden kom je in een discussie dichter bij elkaar”, licht Hummels toe.
De groep [Y]our perspective,waar ID-masterstudent Arvid Jense deel van uitmaakte, wilde bewoners van Siena betrekken bij de inrichting van de stad en haar omgeving. Nadat ze bestudeerd hadden wat er speelde in Siena -het bepalen van de locatie van een nieuw voetbalstadion en de vraag of er meer of minder auto’s in de stad mogen- maakten ze een app. Op relevante plekken in de stad plakten ze QR-codes op muren waarmee bewoners toegang tot die app kregen en vervolgens vragen konden beantwoorden. In het filmpje is te zien dat een meisje bij een bushalte een vraag over auto’s krijgt.
Als derde ontwerp maakte de groep van masterstudent Tom Kölker Paint it ! Daarvoor bouwden ze een kruisboog waarop een scherm van bijvoorbeeld een smartphone kan rusten. Op het gemeentehuis bij Piazza del Campo werd een vraag over gemeentebeleid geprojecteerd. Burgers kunnen dan via het scherm op de kruisboog een mening geven. 'Verzenden' wordt gevisualiseerd door een losschietend touwtje en voor de burger lijkt het of hij digitale verfvlekken naast de vraag projecteert.
Na de presentatie van Hummels werden vragen gesteld door gemeenteambtenaren. Zou dit een nieuwe vorm van inspraak kunnen betekenen? Kan er een spel voor scholen van gemaakt worden? Wat gebeurt er nu verder mee?
Een van de projecten zal Siena gebruiken in haar bidboek voor Culturele Hoofdstad van 2019. Stel dat Siena die prijs wint, dan zal de kruisboog van Paint it! mogelijk terugkomen en verder uitgewerkt worden op Piazza del Campo.
Discussie