- Student , Campus
- 17/06/2014
Extra docenten en avondcolleges vangen groei instroom op
Om de groeiende instroom op te vangen, worden komend collegejaar op kosten van het College van Bestuur vijftien extra docenten aangesteld. Ook verhuist een beperkt aantal colleges naar de avond. De maatregelen vloeien voort uit een nota van de taskforce 'Accommoderen Groei', die maandag door de universiteitsraad als 'mager' werd betiteld. Men had gehoopt op structurelere voorstellen, waarbij verder in de toekomst wordt gekeken.
Komend collegejaar zullen volgens hoogleraar Lex Lemmens, dean van het Bachelor College, hooguit bij tien vakken avondcolleges verzorgd gaan worden. Het was één van de vier voorstellen van de taskforce ‘Accommoderen Groei’, die ervoor moeten zorgen dat over drie maanden de toevloed van zo’n tweeduizend eerstejaars goed wordt opgevangen. Volgens de opstellers was de weerstand tegen avondcolleges groot, maar zijn er nu ook al docenten die aangeven hiervoor een voorkeur te hebben. Over hoe de studenten erop zullen reageren, is nog niets bekend - volgens Lemmens om de simpele reden dat ze er nu nog niet zijn.
Het College van Bestuur heeft ook al toegezegd om de inzet van extra docenten te gaan bekostigen voor opleidingen die een uitzonderlijke groei laten zien. In totaal gaat het om vijftien fulltime aanstellingen. Het meest voor de hand liggend is dat Biomedische Technologie en Innovation Sciences er extra docenten bijkrijgen. Bij beide opleidingen ligt de verwachte groei ruim boven de veertig procent. Maar volgens rector Hans van Duijn heeft ook een opleiding als Werktuigbouwkunde (+36,2 procent) de aandacht van het CvB. "Per opleiding zal gekeken worden waaraan behoefte is", aldus Van Duijn.
Volgens de rector zijn de faculteiten al enige tijd terug uitgenodigd om meerjarenplannen in te dienen, waarin te zien moet zijn hoe ze denken de groei te gaan opvangen en wat ze zullen doen bij eventuele krimp in latere jaren. Tot op heden heeft het CvB alleen van de opleiding Technische Wiskunde een dergelijk plan ontvangen. Uit dit plan wil het CvB nu een soort format destilleren dat voor andere faculteiten als leidraad kan fungeren bij het opstellen van hun plannen.
De taskforce adviseert verder nog dat docenten ‘kiezen voor een didaktiek waarbij geen of minder beslag wordt gelegd op schaarse zalen’. Daarvoor is ook geld beschikbaar uit het budget van het Bachelor College. Gedacht kan worden aan web-lectures. Ook moet het doorlussen van colleges mogelijk gemaakt worden met een hoog kwaliteitsniveau. Vanuit een doorgeluste zaal moeten dan ook vragen gesteld kunnen worden aan de docent die het vak geeft en er zou een staflid aanwezig moeten zijn in de tweede zaal om de rust te handhaven. Het CvB heeft al aangegeven hier versneld extra middelen in te gaan steken.
Voorstellen om colleges buiten de campus te gaan verzorgen, zoals bijvoorbeeld in de Pathé-bioscoop of bij de Effenaar, komen niet terug in de nota. Van Duijn laat ook weten daarvan zeker geen voorstander te zijn. “Er is daar bijvoorbeeld niet de mogelijkheid om fatsoenlijk aantekeningen te maken.”
Van Duijn bekende dat de nu gepresenteerde maatregelen vooral bedoeld zijn om straks in september de instroom goed te kunnen verwerken. “Daar ligt nu onze eerste prioriteit. We hebben ook maar de beschikking over beperkte middelen, want deze verhoging van de instroom betekent niet direct meer inkomsten. Die komen later pas.”
Volgens de rector wordt zo snel mogelijk onderzocht welke factoren ervoor zorgen dat de TU/e nu al enige jaren een sterke groei doormaakt. “Wat zijn hiervan de factoren? Is dat de invoering van ons Bachelor College of is het de crisis en zet deze groei zich ook voort?” Met de uitkomsten van dit onderzoek en de plannen van de faculteiten moet volgens Van Duijn bepaald gaan worden waaraan de TU/e in de toekomst behoefte heeft.
Discussie