Een mock-up van de website.

Studieverenigingen starten één webshop voor studieboeken

Studenten kunnen vanaf komend collegejaar studieboeken met korting bestellen via een centrale webshop. De tien studieverenigingen van de TU/e hebben vorige week een gezamenlijk contract afgesloten met leverancier Studystore. Hierdoor hoeven studenten niet langer bij diverse verenigingen langs om boeken te kopen; een situatie die ontstond met de komst van het Bachelor College. De boeken moeten nog wel afgehaald worden bij de verenigingen.

De webshop, die gekoppeld is aan studieboekhandel Studystore, gaat later deze maand de lucht in. Op de website zijn alle boeken die studenten gedurende een studieblok nodig hebben te koop tegen een uniforme prijs. De studieverenigingen leveren de boekenlijsten aan. Per bestelling geven studenten aan van welke vereniging ze lid zijn; die gegevens worden door de betreffende vereniging gecontroleerd. Bestellen kan tot één dag voor het begin van een nieuw blok; de boeken kunnen vanaf de eerste dag van het nieuwe blok bij de verenigingen afgehaald worden. Ook nabestellen is mogelijk.

Het idee voor de webshop komt van Nienke Steensma en Sjoerd Opdam; onderwijscommissarissen van respectievelijk Simon Stevin en Protagoras. Zij wilden af van de situatie waarin studenten boeken voor hun keuzevakken bij meerdere verenigingen bij elkaar moesten sprokkelen; een gevolg van de komst van het Bachelor College. Studenten kregen hierbij te maken met verschillende bestelprocedures en prijzen. Eind 2013 legden Steensma en Opdam hun idee voor aan de tien studieverenigingen. Die reageerden positief waarop onderhandelingen met Studystore gestart werden. Vanwege een fusie bij de boekenleverancier duurden die langer dan verwacht. Het gezamenlijke contract is afgelopen donderdag ondertekend.

De studieverenigingen probeerden eerder al een gezamenlijk verkooppunt op te zetten, maar dat mislukte doordat er toen sprake was een centraal ophaalpunt. Dat het nu wel gelukt is, komt volgens Opdam doordat de boeken nog steeds bij de studieverenigingen worden afgeleverd. “Voor verenigingen is de boekenverkoop een belangrijke manier om nieuwe mensen te bereiken. Veel studenten komen alleen tijdens het ophalen van de boeken bij de vereniging over de vloer.”

Een belangrijk gevolg van het gezamenlijke contract zijn de uniforme prijzen. Voorheen kon een boek bij de ene vereniging stukken goedkoper zijn dan bij de andere. Daarnaast wordt het bestelproces een stuk overzichtelijker. Opdam: “Eerst had iedereen een ander systeem. Zo moest je bij sommige verenigingen vier weken voor het begin van een nieuw blok bestellen, terwijl dat bij andere verenigingen niet hoefde omdat ze een schatting maakten van het aantal benodigde boeken.”

Enkele verenigingen ontvangen als gevolg van het gezamenlijke contract minder sponsorgeld van Studystore, maar volgens Opdam was het een kwestie van tijd voordat dit zou gebeuren. “Die verenigingen hadden nog oude contracten met de leverancier. De huidige vergoedingen zijn een stuk lager. Door als verenigingen samen te werken vallen we weer in een hogere sponsoringscategorie.” Opdam verwacht niet dat de studenten dit in de boekenprijs zullen terugzien. “Het zal hooguit een paar euro schelen. We zitten nog altijd onder de bol.com-prijs.”

Deel dit artikel