Merck nam in 2011 al een 70-procentsbelang in Peer+, dat in 2008 is opgericht. De fijnchemiereus neemt nu de resterende 30 procent over, inclusief de 3 procent in handen van de TU/e, en krijgt daarmee ook het stuur in handen. De overnameprijs wordt niet bekend gemaakt. De R&D van het nieuwe Merck-onderdeel blijft in Eindhoven. De personeelsbezetting, momenteel circa 10 man, zal ongeveer gelijk blijven, verwacht Teun Wagenaar - een van de oprichters van Peer+.
Tijdens zijn promotie-onderzoek aan de TU/e kwam Casper van Oosten in aanraking met materialen die de basis vormen voor de oprichting van Peer+, in 2008. Van Oosten richtte het bedrijf op samen met Wagenaar, gesteund door de TU/e. Het bedrijf won meerdere innovatiesubsidies, waaronder een Valorisation Grant van STW, om hun product naar de markt te krijgen.
De overname vloeit voort uit de strategie van Merck om te investeren in expertise op gebied van liquid-crystal-technologie, om innovatieve nieuwe toepassingen te vinden. De multinational wil via partnerondernemingen het Smart Energy Glass op de markt gaan brengen. Het product biedt geheel nieuwe architectonische mogelijkheden, aldus Merck. Het ‘slimme glas’ kan nu al binnen een paar seconden schakelen van lichtdoorlatend naar verduisterend. In de toekomst wordt continu-variabel dimmen mogelijk, waarbij elk raam een andere kleur kan krijgen.
Er is in Eindhoven al een R&D-productielijn. Merck wil in 2015 de eerste projecten gaan doen middels een pilot-productielijn die maatoplossingen gaat leveren aan projecten in het ‘premium segment’ van glasgevels.
Voor een indruk van hoe het Smart Energy Glass werkt, kijk naar deze video.
Bron: Persteam TU/e
Discussie