Nieuwe productiemethode voor papier blijkt ware doorbraak
Papier produceren wordt stukken goedkoper en aanzienlijk milieuvriendelijker. Die hoge verwachtingen worden uitgesproken door topbedrijven uit de papierindustrie naar aanleiding van een vinding van prof.dr.ir. Maaike Kroon, hoogleraar Separations Technology bij de faculteit Scheikundige Technologie. Het Financieele Dagblad publiceerde er vandaag een uitvoerig artikel over.
Kroon vond uit hoe hout in de toekomst zowel energiezuiniger als milieuvriendelijker kan worden ‘ontleed’ in onder meer cellulose. Dat is de grondstof voor papier. Vertegenwoordigers uit de papierindustrie spreken van een sensationele methode.
Ze is er ook in geslaagd om op een snelle en goedkope manier zuivere lignine vrij te maken. De chemische industrie heeft veel belangstelling voor deze grondstof, onder meer om er afbreekbare plastics mee te maken.
De middelen van Kroon doen hun werk op veel lagere temperaturen dan bij het chemische proces waarmee de papierindustrie momenteel werkt; namelijk op 60 tot 80 graden in plaats van 150 tot 200 graden. Ook zou er, zo staat vermeld in het FD, geen hoge druk meer nodig zijn om de scheiding van hout in lignine en pulp op gang te brengen.
Kroon zou haar vondst twee jaar geleden hebben gedaan. In haar zoektocht naar schone en betaalbare scheidingstechnieken voor de industrie, kwam ze uit bij ‘deep eutectic solvents’. Ze zag mogelijkheden om de nieuwe oplosmiddelen in te zetten voor de scheiding van biomassa. Vlak nadat ze had bewezen dat haar nieuwe oplosmiddel werkte, is ze benaderd door de papierindustrie.
Volgens Kroon heeft haar vinding veel potentie. "We moeten nog wel verder onderzoek doen, maar we zien veel mogelijkheden. Ik verwacht dat de papierindustrie er over zo'n tien jaar van zal kunnen profiteren."
Het is de bedoeling dat de TU/e met veertien Europese bedrijven een consortium opzet om een proeffabriek te gaan bouwen om cellulose te winnen volgens Kroons methode. Verder gaat Kroon met enkele chemische bedrijven kijken wat de productiemogelijkheden zijn van zuivere lignine.
Discussie