Nieuwe bewegwijzering op de campus is dichtbij
Binnen enkele weken moeten voetgangers, fietsers en automobilisten gemakkelijker hun weg vinden op de campus. Vandaag wordt gekeken waar de borden moeten komen en hoe de kleuren matchen met het landschap. Aan de bewegwijzering binnen gebouwen verandert voorlopig weinig.
“Kijk, dit vloekt wat meer met het groen van het gras, terwijl die lichtere kleur blauw veel beter in het landschap past.” Aan het woord is landschapsarchitect Paul Achterberg. Met Christian Rapp, hoogleraar Architectural Urban Design and Engineering, en met Sander Baumann van het bedrijf Designworkplan loopt hij met twee borden het terrein rond. Bij de splitsing van de weg vanaf De Zwarte Doos blijven ze zeker tien minuten staan. Welk bord past het best? Moet het meer naar links, of meer naar rechts? Hoe ver achter de rand van de verharde weg?
Uit onderzoek dat in het najaar van 2013 op de campus is gehouden, bleek dat studenten en medewerkers de huidige bewegwijzering ‘erg rommelig’ vinden. Vervolgens zijn bovengenoemde mensen, aangevuld met cultuurhistoricus en TU/e-hoogleraar Bernard Colenbrander, aan de slag gegaan met een ontwerp. Ze hebben daarbij gebruik gemaakt van het werk van Martijn Schlatmann, die aan de TU/e promoveert op het gebruik van kleur in de architectuurgeschiedenis. Schlatmann: “Ik heb een kleurenplan en een -waaier voor de TU/e samengesteld. Daarbij ben ik de geschiedenis ingedoken, heb ik gekeken welke kleuren kenmerkend zijn voor deze campus en die heb ik waar nodig aangevuld met eigentijdse kleuren die er goed bij passen.” De bewegwijzering naar gebouwen toe en bij de gebouwen zelf wordt waarschijnlijk blauw, maar de keus is nog niet gemaakt of dat een lichtere of donkere variant wordt.
Er komen zowel borden die in de richting van gebouwen verwijzen als borden bij de gebouwen zelf. Bij een gebouw als het Auditorium komen meerdere borden te staan. Kubussen aan de rand van het terrein moeten fietsers en wandelaars naar de campus zelf leiden. Ook nieuw is dat elk gebouw een duidelijk zichtbaar nummer krijgt en dat die nummers aansluiten. Gebouw 1,2 en 3 liggen dan bijvoorbeeld bij elkaar. Nu is dat nog niet overal het geval.
De betrokkenen zullen advies uitbrengen en de verwachting is dat in februari de knoop wordt doorgehakt over het definitieve ontwerp. Aan de bewegwijzering binnen gebouwen verandert voorlopig weinig. In MetaForum komen binnenkort wel iets meer en iets grotere bordjes op de eerste verdieping, vertelt Toon Verhaar van Dienst Huisvesting. “Aan de derde tot en met zevende verdieping gaan we nu even niets veranderen. Met de plannen voor Campus2020 wordt nog teveel van plek gewisseld en de bewoners zijn ook zelf nog niet geheel uit de benamingen.”
Over de buitenbewegwijzering is donderdag 27 februari een presentatie. Van 12.45 tot 13.45 uur in collegezaal 2 in het Auditorium.
Discussie