Japie stelt duurzame toekomst centraal

‘Engineering for a sustainable future’ is de titel van een internationaal symposium door de faculteit Scheikundige Technologie, op dinsdag 18 maart. Het door Japie georganiseerde evenement is vooral gericht op promovendi en (master)studenten, ook van andere richtingen.

Welke uitdagingen staan ons in de toekomst te wachten, waar liggen de kansen op korte en langere termijn, wat zijn de barrières? Dat zijn de vragen die in een tiental lezingen centraal staan. De sprekers zijn afkomstig van kennisinstellingen en bedrijven, onder wie twee uit het buitenland: onderzoeker Fatwa Firdaus Abdi van het Helmholtz Zentrum Berlin für Materialien und Energie en professor Jef Poortmans van de Katholieke Universiteit Leuven en IMEC.

Biobased economy, new fossil fuels, solar fuels en recycling zijn de vier subthema’s van het symposium. Gesproken wordt onder meer over de ontwikkelingen rond bio-gebaseerde polymeren, die bijvoorbeeld een toepassing kunnen vinden in plastic flessen. “We kunnen ze maken, ze bij wijze van spreken ook vercommercialiseren, maar op dit moment hebben ze nog niet de juiste eigenschappen; zijn ze nog niet sterk genoeg”, vertelt masterstudent Roderigh Rohling van studievereniging Japie, die het symposium mede organiseert.

Ook onderwerpen als schaliegas en teerzanden worden volgens Rohling aangestipt. Daarnaast is er een meer algemene lezing over het concept cradle-to-cradle en is er een posterwedstrijd voor promovendi, in samenwerking met KIVI NIRIA Zuid.

Het symposium is ook bedoeld voor belangstellenden vanuit andere faculteiten. De thema’s zijn weliswaar “scheikundig-technologisch van aard”, maar worden volgens Rohling zoveel mogelijk in een maatschappelijke context geplaatst. “Het zijn niet alleen grafieken met data, we willen vooral ook kijken naar het wie, wat, waar en waarom.” De lezingen zijn in eerste instantie toegespitst op masterstudenten en promovendi, maar ook bachelorstudenten zijn welkom.

De organisatie hoopt op tenminste honderddertig deelnemers. Kijk voor meer informatie en inschrijven (tot 1 maart) op de site.

Deel dit artikel