En hoe is het in Loughborough?
L’boro, Lufbra, Lovebro, een greep uit de spellingsversies en uitspraken van de universiteit die de afgelopen maanden zijn langsgekomen. In dit Britse plattelandsdorpje, waar vijftienduizend studenten een derde van de dorpspopulatie uitmaken, verblijf ik dit semester als Erasmusstudent. De universiteit staat niet, zoals Oxford en Cambridge, bekend om baanbrekend onderzoek, maar wél vanwege haar sportambities. Zo werd de afgelopen 33 jaren onafgebroken de Engelse universiteitsportsranglijst (over 50 sporten) gewonnen en had de universiteit meer dan 40 deelnemers aan de Olympische Spelen in Londen.
De sportieve mogelijkheden aan de universiteit waren voor mij een van de redenen om hierheen te gaan. Ik krijg in Engeland de mogelijkheid om te trainen tussen wereldtoppers binnen de atletiek; een unieke ervaring. Echter moet ik mijzelf ook inzetten op academisch niveau waarbij ik me nu bezighoud met het management van watervoorziening voor ontwikkelingslanden. Ik werk samen met studenten van 22 tot 59 jaar uit onder meer Japan, Nigeria en USA, die op hun beurt ervaring hebben in landen als Haïti, Pakistan en Sudan. Een zeer diverse groep waarvan heel veel van te leren valt.
Na drie maanden wonen tussen de zesduizend studenten op de campus merk ik dat veel vooroordelen over Engelsen waar zijn. Ze denken altijd dat het zomer is (in ieder geval, ze kleden zich zo), drinken gaat om zo groot mogelijke percentages alcohol binnen krijgen en dronkenschap wordt toegejuicht.
Maar niet alles is zo erg als het lijkt; studenten proberen zich ook van hun beste kant te laten zien. Zo zijn er vrijwilligersacties zoals ouderen helpen en lesgeven op basisscholen (wat ik zelf doe), maar wordt er elk jaar ook meer dan een miljoen pond opgehaald voor goede doelen. In Engeland is mijn universiteit dit jaar echter beroemd vanwege een minder trotse prestatie: ‘de slechtste youtube-video ooit’: tinyurl.com/qduwoad Oordeel zelf!
Vier maanden overzees doorbrengen is een onvergetelijke ervaring!
Discussie