- Onderzoek
- 27/01/2014
Emiel Hensen krijgt Vici voor rol dragermateriaal katalyse
Prof.dr.ir. Emiel Hensen krijgt een Vici-subsidie van 1,5 miljoen euro van onderzoeksfinancier NWO. Dat maakte NWO vanochtend bekend. Hensen, hoogleraar Molecular Catalysis bij Scheikundige Technologie, gaat onderzoek doen naar reacties op het grensvlak tussen katalytische nanodeeltjes en het dragermateriaal waarop ze zitten - kennis hiervan kan belangrijk zijn voor het produceren van zonnebrandstoffen.
Katalysatoren bestaan meestal uit metalen nanodeeltjes die zijn aangebracht op een poreuze drager. In principe zorgt het katalytische materiaal voor het aanjagen van de gewenste chemische reactie. Uit recent onderzoek blijkt echter dat veel katalytische reacties juist plaatsvinden op het grensvlak van de drager en het katalytische materiaal, en dat de drager op meerdere manieren een sterke invloed heeft op het proces. Er is nog weinig kennis van de mechanismes achter deze effecten, wat effectief ontwerp van nieuwe katalysatoren belemmert. Hensen gaat hier onderzoek naar doen, gebruik maken van een combinatie van modelleren, gedetailleerde spectroscopie, kwantumchemie en kinetische studies.
De Eindhovense katalyse-expert focust op een aantal toepassingen, waaronder het splitsen van water in waterstof en zuurstof met behulp van zonlicht. Dit is een enorme belofte, doordat dit een van de belangrijkste kandidaten is om ’s werelds primaire duurzame energiebron te worden. Daarnaast kijkt hij naar metaaldeeltjes op redox-actieve dragers, onder meer voor het zuiveren van (industriële) uitlaatgassen.
Hensen is ook nauw betrokken bij een van de zes onderzoeksprojecten die eind vorig jaar een Zwaartekrachtsubsidie kregen. Dat is de grootste onderzoekssubsidievorm van Nederland. Het project heet het ‘Netherlands Center for Multiscale Catalytic Energy Conversion’, en krijgt 31,9 miljoen Zwaartekrachtsubsidie, waarvan circa 10 miljoen naar Eindhoven komt.
De Vici-subsidie is de zwaarste subsidievorm van de NWO-Vernieuwingsimpuls, en is bedoeld voor gearriveerde toponderzoekers. Hensen ontving eerder al de twee andere subsidievormen van de Vernieuwingsimpuls, de Veni (2002) en de Vidi (2007).
Meer over de Vici en de Zwaartekrachtsubsidie is volgende week in de papieren Cursor te lezen.
(Bron: Persdienst TU/e)
Discussie