2,5 miljoen voor snelle elektronenmicroscopie
FOM heeft het Industrial Partnership Program 'The Foundations for Faster Electron Microscopy' gehonoreerd. De Eindhovense onderzoekers dr.ir. Seth Brussaard, prof.dr.ir. Jom Luiten en dr.ir. Peter Mutsaers van de groep Coherence & Quantum Technology van de faculteit Technische Natuurkunde hebben dit programma opgezet samen met het bedrijf FEI Company - wereldleider in elektronenmicroscopie - en met de groep van hoogleraar prof. dr. Pieter Kruit van de TU Delft. De totale omvang van het programma is 2,5 miljoen euro, waarvan FOM en FEI elk de helft betalen.
Zo'n twee derde van het geld kan in Eindhoven worden ingezet, en een derde in Delft. De TU Delft heeft de leiding in het gehele project.
De Eindhovense bijdrage aan dit Industrial Partnership Program (IPP) zal bestaan uit het ontwikkelen van nieuwe technieken om elektronenmicroscopie te realiseren met femtoseconde belichtingstijden. Het ultieme doel hierbij is om het mogelijk te maken de natuurlijke beweging van afzonderlijke atomen in vaste stoffen en moleculen te kunnen volgen.
Om dit te kunnen realiseren zal FEI in het Eindhovense CQT-lab een speciaal gemodificeerde transmissie-elektronenmiscrocoop met een waarde van 1 miljoen euro installeren. Hierin zullen de nieuwe ultrasnelle technieken geïmplementeerd worden en zullen uiteindelijk metingen plaatsvinden aan atomaire processen op de meest fundamentele lengte- en tijdschalen.
De TU Delft wil speciale ionenbundeltechnieken ontwikkelen om materiaalanalyse met ‘dual beam’ elektronenmicroscopie aanzienlijk te versnellen.
Discussie