- Campus
- 12/02/2014
TU/e haakt aan bij provinciale e-bikeregeling
Om medewerkers uit de auto en op de e-bike te krijgen, heeft de TU/e bij de provincie tweehonderd plaatsen gereserveerd voor deelname aan een B-Riders-regeling, waarmee je een kilometervergoeding kunt ontvangen per gefietste kilometer. Daarnaast staan eind februari op de campus verschillende e-bikes klaar voor een proefrit. Ook kan dan commentaar geleverd worden op nieuwe fietsenrekken die de TU/e mogelijk gaat aanschaffen.
Bij het B-Riders-programma is het de bedoeling dat de TU/e’er zelf een elektrische fiets aanschaft, eventueel via het fietsenplan. Voorwaarden daarbij zijn dat je meer dan drie kilometer van je werk woont en een smartphone bezit waarmee je een app gaat downloaden die het aantal kilometers meet. Overigens loopt de regeling maar tot en met oktober dit jaar. De TU/e is in onderhandeling met de provincie om dit op te rekken tot januari 2015, zegt Hannie Horvath van het Mobiliteitsteam TU/e. Ze voegt toe dat deze week de website met alle regelingen online komt en dat er een no-replymail uitgaat naar TU/e-medewerkers.
Het programma valt onder het rijksprogramma Beter Benutten en heeft tot doel de drukte in de spits op autowegen te verminderen. Wie fietst verdient een kilometervergoeding tussen de acht à vijftien eurocent, afhankelijk van de tijdstippen waarop gereden wordt en de totale afstand.
“In de laatste week van februari staan er zeven of acht verschillende soorten e-bikes in het Forum bij MetaForum”, zegt Bert Verheijen, kostendeskundige bij Dienst Huisvesting en lid van het Mobiliteitsteam TU/e. “Daar staan ook een elektrische bakfiets en een fiets die 45 kilometer per uur kan rijden. Je mag ze uitproberen op het stukje asfalt tussen Vertigo en het Auditorium."
Volgens Verheijen probeert de TU/e ook nog korting te bedingen via gezamenlijke inkoop en wil men er een servicepakket bij aanbieden. Wie een fiets aanschaft kan deze via de TU/e voorgefinancierd krijgen. Daarbij sluit je een contract af met DFEZ, wat neerkomt op een inhouding van ongeveer honderd euro van je netto maandsalaris.
Naast de financiële voordelen ziet Verheijen ook positieve gezondheidseffecten. “Het kan ziekteverzuim verminderen wanneer je je fit voelt door meer lichaamsbeweging.”
Op de hoek van Vertigo komen in dezelfde week op proef twee rekken te staan met ieder acht fietsparkeerplekken. Die rekken hebben zogeheten voorvork-ondersteuning en een ring om een slot door te halen. Wie deze rekken gebruikt kan via de mail feedback geven. Na de proef wordt besloten of de TU/e voortaan bij aanleg van nieuwe fietsparkeerplaatsen deze rekken gaat aanschaffen.
Bij de fietsenrekken komt ook een bord te staan met een QR-code die naar een website met meer informatie verwijst.
Discussie