- Onderzoek
- 18/02/2014
Het zou wel eens een primeur kunnen zijn, vermoedt de weblog Retraction Watch over de terugtrekking van de bijdragen aan het Japanse Dental Materials Journal.
Het tijdschrift is open access. Wetenschappers betalen om hun artikelen te publiceren en lezers kunnen er gratis kennis van nemen. Deze vorm van wetenschappelijk publiceren wordt steeds normaler. Staatssecretaris Sander Dekker is er groot voorstander van en ook onderzoeksorganisatie NWO pleit ervoor.
Maar als wetenschappers moeten betalen, zullen ze soms in gebreke blijven. En wat gebeurt er dan met hun werk? Een van de reageerders onder het weblog-bericht vraagt: “Stel dat de auteurs hun artikelen nu naar een ander tijdschrift opsturen, plegen ze dan zelfplagiaat?”
Een ander vraagt zich af of je zulke artikelen nog kunt citeren, als ze om financiële redenen zijn teruggetrokken. Er is immers weinig mis met de artikelen zelf en een ruzie over de betaling is iets tussen uitgever en wetenschappers. En mogen de auteurs hun teruggetrokken artikelen nog op hun cv zetten?
Voor een publicatie van vier pagina’s rekent het tijdschrift dertigduizend yen, oftewel 214 euro. Een extra pagina kost 9000 yen (zo’n 64 euro). Eventuele extra kosten voor plaatjes en tabellen komen ook voor rekening van de auteurs.
Discussie