Archieffoto | Bart van Overbeeke

Kritische vragen over plannen bewegwijzering

Hoe worden mensen naar het Sportcentrum geleid? Hoe is de bewegwijzering tijdens de open dagen? Kunnen meer borden digitaal? TU/e’ers stelden vanmiddag kritische vragen tijdens de presentatie van het bewegwijzeringsplan voor de campus in het Auditorium. Als alles volgens planning verloopt, staan alle borden en palen er vanaf het begin van het nieuwe collegejaar.

Zoals Cursor eerder al meldde, komen er zowel borden die in de richting van gebouwen verwijzen als borden bij de gebouwen zelf. Voor fietsers en wandelaars komen er rode paaltjes en op de campus komen blauwe borden. Ook nieuw is dat elk gebouw een duidelijk zichtbaar nummer krijgt en dat die nummers zoveel mogelijk aansluiten. Gebouw 1,2 en 3 liggen dan bijvoorbeeld bij elkaar. Verder ligt het idee er om op de ring rondom Eindhoven te verwijzen naar TU Science Park in plaats van naar ‘universiteit’. En als het aan de plannenmakers ligt komt het TU/e-logo groot op de Kennedylaan te staan.

Sommige onderdelen hebben de plannenmakers aardig wat hoofdbrekens gekost. Een lastig punt is bijvoorbeeld de nummering van gebouwen. Sander Baumann van het bedrijf Designworkplan dat het ontwerp heeft gemaakt: “We wilden dat het Hoofdgebouw gebouw 2 zou worden, omdat veel navigatiesystemen daar nu al op zijn ingesteld. Dan is het logisch dat Auditorium 1 wordt, maar dan heb je geen nummer voor De Zwarte Doos. Dat gebouw is nu met de letter ‘Z’ aangeduid.” Een ander punt betreft de gebouwen waar niet alleen TU/e’ers in zitten. “We spreken nog met onder meer TNO en bewoners van Cyclotron”, vertelt Thijs Mooren van Dienst Huisvesting. Baumann vult aan dat het de bedoeling is om uniformiteit op de campus te creëren en wildgroei aan bordjes te voorkomen. Maar dat ze niemand kunnen verplichten, begrijpen ze ook.

Vanmiddag hadden TU/e’ers de gelegenheid een presentatie bij te wonen en vragen te stellen. Daar maakten zo’n dertig studenten en –hoofdzakelijk- medewerkers gebruik van. Zo werd de vraag gesteld of ook aan internationale medewerkers en studenten is gedacht. Sander Baumann: “De borden bij de gebouwen zijn deels in het Engels. Voor straten en gebouwen houden we het Nederlands aan. Het wordt bijvoorbeeld geen ‘Main building’. Op de vraag of er aparte bewegwijzering voor het kinderdagverblijf De Tuimelaar komt, luidt het antwoord dat dit gebouw net als de andere gebouwen een eigen aanduiding krijgt en dat het adres moet worden opgegeven. Ook is er bezorgdheid over de bewegwijzering tijdens grote evenementen als de open dagen. De aanwezigen suggereren verder dat een uitbreiding van de bestaande TU/e-app handig is en dat er wel meer digitale borden mogen komen. 

De komende tijd worden de plannen nog aangescherpt en wordt er nader overlegd met de belangrijkste gebruikers van gebouwen. Vervolgens wordt een en ander voorgelegd aan het College van Bestuur, aan de diensthoofden en aan de faculteitsbesturen. Ook gaan de plannenmakers nog in conclaaf met de gemeente. De verwachting is dat vanaf september een nieuwe lichting studenten de weg gemakkelijker zal vinden naar en op de campus.

Deel dit artikel