- Student
- 17/02/2014
ASML sponsort nu ook Nederlandse TU-masters
ASML gaat jaarlijks vijfentwintig beurzen beschikbaar stellen voor de beste Nederlandse masterstudenten van de drie TU’s. De chipfabrikant investeerde de afgelopen jaren vooral in buitenlandse talenten, maar wil zich met de nieuwe beurzen nadrukkelijker gaan richten op potentials uit eigen land. Het gaat om beurzen van tienduizend euro, te verdelen over twee jaar.
Drs. Kyril Vansteenbrugge, coördinator bedrijfsbeurzen en studentenadviseur bij het Onderwijs en Studenten Service Centrum, begeleidt het contact tussen bedrijven die studiebeurzen aanbieden en TU/e-studenten die ervoor in aanmerking komen. Ze spreekt van een koerswijziging bij ASML. “Tot nu toe verstrekte ASML alleen beurzen aan buitenlandse studenten, maar nu willen ze ook de Nederlandse vijver nadrukkelijker gaan benutten.”
Yide Zhu van ASML vult aan: “Er melden zich steeds minder mensen aan voor masteropleidingen aan onze technische universiteiten. Als dat zo doorgaat, droogt de vijver op. Met deze beurzen hopen we mensen te stimuleren om een technische studie te gaan doen”.
In aanmerking komen masterstudenten Aerospace Engineering, Applied Mathematics, Applied Physics, Chemical Engineering, Computer Engineering, Computer Science, Electrical Engineering, Embedded Systems, Materials Science & Engineering, Mechanical Engineering en Systems & Control. Volgens Zhu mikt ASML op studenten met een gemiddeld cijfer van acht tot tien.
Vansteenbrugge gaat er vanuit dat de vijfentwintig beurzen enigszins evenredig verdeeld zullen gaan worden over de drie TU’s. “Over het algemeen zijn ze ons wel gunstig gezind, we zitten natuurlijk bij elkaar om de hoek.”
Zhu bevestigt dat ASML de beurzen in eerste instantie eerlijk wil verdelen, maar op termijn gerichter gaat kijken naar de kwaliteit van de studenten die de drie TU’s aanleveren. “Het is ook afhankelijk van de markt, van onze behoefte en strategie; misschien hebben we over een paar jaar wel meer mensen vanuit die of die hoek nodig.”
ASML en de TU/e hopen op korte termijn te starten met de selectieprocedure voor de studiebeurzen. Het gaat om beurzen voor twee jaar, goed voor vijfduizend euro per jaar. Als de masterstudenten in kwestie ervoor kiezen ook hun afstudeerstage bij ASML te doen, komt daar volgens Vansteenbrugge nog eens ongeveer vijfhonderd euro per maand bij. Ook krijgen de studenten vanuit ASML onder meer trainingen op het gebied van management en sociale vaardigheden.
Studenten hoeven de beurs niet terug te betalen als ze na hun studie bijvoorbeeld niet bij ASML aan de slag zouden gaan. Internationale studenten waren eerder verzekerd van een driejarig contract bij het bedrijf, maar moesten de beurs terugbetalen wanneer ze hier van af zagen. Zhu: “Dat was de oude opzet. Nu zeggen we: als iemand niet gemotiveerd is om bij ons te komen werken, dan hoeft dat niet. De motivatie moet van binnenuit komen.” Van een verloren investering is volgens Zhu sowieso geen sprake: “Het is nog altijd een stukje investering in de arbeidsmarkt, in de maatschappij, die indirect misschien wel weer bij ons terugkomt”.
Discussie