Met een app kun je de augmented reality-laag bekijken. Foto | Bart van Overbeeke

Het TU/e-boek is af en de verhalen leven voort

Wat kenmerkt de TU/e, wat zit in ons DNA? De kern van deze universiteit zijn de mensen die er werken, was de boodschap die dinsdagavond naar voren kwam bij de presentatie van het eerste exemplaar van het TU/e DNA-boek. "Er is maar één verhaal, en dat komt recht uit het hart van al onze mensen."

Het eerste exemplaar van het Engelstalige boek waarin de TU/e op zoek ging naar haar identiteit en haar eigenheid werd dinsdagavond door CvB-voorzitter Jan Mengelers uitgereikt aan de Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel. "Het DNA van de TU/e lijkt veel op dat van de stad Eindhoven. De kenmerken hiervan zijn nauwe samenwerking met overheid en industrie, en een open, informele, vriendelijke en toegankelijke sfeer. Ik ben heel trots op Eindhoven, maar ook op jullie. De TU/e is mijn universiteit", zo sprak Van Gijzel in de Senaatszaal, waar zo'n veertig personen die op enige wijze een bijdrage aan het boek hebben geleverd bij elkaar waren gekomen.

Collegelid Jo van Ham was verguld met het feit van de burgervader de TU/e als 'zijn' universiteit ziet. Hij vertelde dat het idee voor het boek werd geboren tijdens het hooglerarendiner. "Daar werd gezegd 'er is maar één verhaal en dat komt uit het hart van al onze mensen, op alle afdelingen'. Daarop hebben wij beloofd: 'we komen met een boek'." 

CvB-voorzitter Jan Mengelers: “Het TU/e-verhaal is verzameld uit verschillende sessies met tientallen medewerkers en studenten en is een basisverhaal dat recht doet aan de identiteit van de organisatie. Het laat zien waar de passie en bevlogenheid zit, geeft de verbindingen weer en biedt een doorkijk naar een toekomst waarin technologie oplossingen aanreikt voor maatschappelijke vraagstukken.”

Meer dan de helft van de verhalen komt van hoogleraren, er zijn drie studenten aan het woord. Naast de tekst en foto’s is er via augmented reality op verschillende plaatsen in het boek extra digitale content toegevoegd. Op een smartphone zijn filmpjes en 3D-animaties te bekijken door de gratis android- en iOs-app TU/e AR bij een icoon in het boek te houden.

Tegelijkertijd met de presentatie van het boek is er een website geactiveerd waarin alle 21 verhalen online staan. Dit verhalenweb wordt in de loop van de tijd aangevuld met actuele verhalen van TU/e-studenten en -medewerkers. Op die manier wordt de TU/e-story levend gehouden.

Het boek - gemaakt door het Communicatie Expertise Centrum - is bedoeld als relatiegeschenk. Ook alle TU/e-medewerkers zullen het boek binnenkort ontvangen.

Deel dit artikel