- Campus
- 22/04/2014
Waanzin en waarde van troep
Even snel door de hal van het Hoofdgebouw lopen is er voorlopig niet meer bij. Tot 15 mei vallen je ogen op honderden, nee, duizenden voorwerpen die ooit door onbekende mensenhanden tot verzamelingen bijeen werden gebracht. Kunstenaar Pet van de Luijtgaarden verzamelt ze, Marieke Kruithof en Anna Houwen van Studium Generale maakten er een kleurrijke expositie van.
Een struisvogel met blauwe ansichtkaarten als veren op de vleugels, witte aanstekers als veren op poten en nek en witte knopen als kop staat in een landje van blauwe, zwarte, groene, gele en oranje aanstekers. Het is een manier om de gigantische verzameling aanstekers, knopen en kaarten tentoon te stellen. Maar een gewone rangschikking naar kleur, materiaal of grootte is ook al een mooie manier om de gigantische hoeveelheid producten van onze consumptiemaatschappij te tonen.
Pet van de Luijtgaarden wil door het verzamelen van verzamelingen de absurditeit laten zien van de hoeveelheid spullen die we hebben. Studium Generale wil met de expositie en twee lezingen de waarde van (over)consumptie aan de orde brengen.
“Wanneer vinden we iets zooi? Waarom is een overschot aan spullen wél mooi zodra het op een sokkel of podium staat?”, vraagt programmamaker Marieke Kruithof zich af. Ze heeft uit Pets troep twee volle vrachtwagens met kisten vol verzamelingen naar de TU/e gehaald. Die spullen heeft ze met een team van tien mensen uitgestald in het Hoofdgebouw - daar zijn ze vier dagen mee bezig geweest. Het resultaat is een kijkspel waar bezoekers niet snel voorbij lopen. “Iedereen herkent zoveel”, zegt Kruithof. “Wie niet zelf heeft gespaard, heeft wel bij vriendjes barbiepoppen, teddyberen, autootjes, playmobil-poppetjes of groene kikkers gezien.”
Op woensdag 30 april komt Pet van de Luijtgaarden, die ook bij de opbouw van de expositie aanwezig was, opnieuw naar de TU/e. In de hal van het Hoofdgebouw is hij samen met socioloog Jaco Berveling en filosoof Karim Benammar te gast om te praten over hoe we waarde toekennen aan spullen.
Twee weken later, op 14 mei, spreken drs. Bert Tieben van SEO Economisch Onderzoek en emeritus hoogleraar economische psychologie Fred van Raaij over de voor- en nadelen van overconsumptie. Deze lezing is te horen in de Blauwe Zaal van het Auditorium. Kruithof: “Zij willen je aan het denken zetten en beide kanten van hebberigheid laten zien. Het is niet zo zwart-wit als je misschien denkt.”
Geïnspireerd door deze tentoonstelling ging Cursor op zoek naar verzamelaars binnen de TU/e-gemeenschap. Hun verhalen lees je in Cursor 17, die verschijnt op donderdag 1 mei.
Bovenstaand filmpje is gemaakt door Tom Winnubst.
Discussie