Proef met ‘cashless’ betalen in sportcentrum TU/e
Het Studentensportcentrum start maandag 7 april een pilot met ‘cashless’ betalen. Duizend gebruikers kunnen, vanuit een ‘digitale portemonnee’, afrekenen via een sticker die iemand bijvoorbeeld op zijn mobiele telefoon kan plakken. De TU/e verkent intussen de mogelijkheden voor een campusbreed nieuw betalingssysteem, onder meer met het oog op het einde van de chipknip in januari 2015.
Met het einde van de chipknip in zicht zoeken onder andere banken naarstig naar andere oplossingen. Zo geven ABN Amro en ING hun klanten een bankpas met NFC-chip, waarmee klanten bij betalingen tot 25 euro geen pincode hoeven in te voeren, maar hun pas alleen tegen de betaalautomaat hoeven houden.
De Rabobank kocht in 2012 de zes jaar eerder opgerichte mobiele bestel- en betaaldienst MyOrder. De bank ontwikkelde dit door tot een mix van twee betaal-apps (één voor Rabo-klanten, één voor niet-klanten) en ‘betaalsleutels’ in de vorm van onder andere polsbandjes, sleutelhangers en telefoonstickers.
Met laatstgenoemde stickers gaat het Studentensportcentrum (SSC) vanaf maandag proefdraaien. Duizend ‘veelgebruikers’ van de sportfaciliteit en sportkantine krijgen de sticker -die bijvoorbeeld op de mobiele telefoon kan worden geplakt- gratis uitgereikt met het verzoek er de komende maanden ervaring mee op te doen. Met een activatiecode op de sticker kunnen de sporters direct een MyOrder-account aanmaken, een soort virtuele beurs waar de gebruiker vanaf zijn reguliere bankrekening zelf geld op moet storten.
Met het cashless betalen hoopt sportcentrumdirecteur Wim Koch de hoeveelheid contant geld binnen zijn muren terug te dringen en het betalingsverkeer sneller te maken. “We hebben natuurlijk ook steeds meer met pinbetalingen te maken, maar die nemen stiekem veel tijd in beslag. Je bent minimaal een halve minuut bezig en als iemand één cijfer verkeerd intoetst, het dubbele.”
Het SSC koos voor MyOrder onder meer vanwege de goede ervaringen op scholen en bij het Philips Stadion, waar al langer met het systeem wordt gewerkt. “Er komen intussen steeds meer systemen op de markt en je kunt mede daardoor wel blijven uitstellen, maar je moet ook ergens een keer een slag maken en iets gaan probéren.”
De pilot loopt tenminste tot de zomer, met waarschijnlijk een uitloop tot het begin van het nieuwe collegejaar. “Dan pikken we ook een wat drukkere periode mee.” Koch streeft met de pilot in ieder geval naar een terugdringing van het cashverkeer met vijftien procent, snellere transacties en “honderd procent” goedlopende betalingen. “We willen geen haperingen zien.”
Als het systeem een succes blijkt, zijn ook andere betaalsleutels denkbaar, zoals sleutelhangers of polsbandjes die de sporter ook tijdens het sporten of douchen kan blijven dragen. Ook een integratie met de TU/e-campuskaart is een mogelijkheid.
Martin Boers, hoofd Dienst Interne Zaken, ziet de pilot als een mooie test voor een mogelijke campusbrede invoering van een nieuw betalingssysteem. Volgens hem is het sowieso altijd goed om te broeden op manieren om de hoeveelheid contant geld die op de campus in omloop is, bijvoorbeeld in kantines en parkeerautomaten, binnen de perken houden. Hij heeft niet paraat om wat voor bedragen het op bijvoorbeeld een gemiddelde werkdag gaat, “maar contant geld moet je, hoe dan ook, altijd opslaan en bewaken. Dat levert risico’s op - al heeft dit aan de universiteit nog nooit tot problemen geleid”, haast hij zich te zeggen.
Ter indicatie: in de TU/e-kantines betaalt gemiddeld ruim zestig procent van de bezoekers contant. Tussen de dertig en vijfendertig procent pint, de minimale rest gebruikt de chipknip. Bij de parkeerautomaten gebeurt 64 procent van de betalingen met de pinpas, de overige campusbezoekers betalen contant.
Boers heeft nog wel aarzelingen bij de keuze voor een systeem afkomstig van bijvoorbeeld een specifieke bank, zoals MyOrder. “De banken werken vooralsnog allemaal aan hun eigen oplossing in plaats van aan één gezamenlijk systeem als de chipknip. Als we gaan kijken naar een campusbreed systeem, wil ik er wel zeker van kunnen zijn dat ook iedereen daarvan gebruik kan maken.”
Ook zegt Boers op dit moment nog te weinig zicht te hebben op de kosten van een systeem als MyOrder. “Er zit een heel verdienmodel achter, maar hoeveel kosten brengen bijvoorbeeld de transacties nou precies met zich mee? Dat is me nog niet helder geworden”. Bovendien, zo zegt hij naar aanleiding van een bezoek aan het Utrechtse hoofdkantoor van de Rabobank: “We hebben gekeken in het bedrijfsrestaurant daar en ik had niet het idee dat het betalen nou zo heel veel sneller ging, althans niet op dat moment”.
Binnenkort staat onder meer een gesprek over dit onderwerp op de agenda met huiscateraar Eurest. “Zij zijn hier natuurlijk óók mee bezig, werken op andere locaties ook al met MyOrder. Wij zijn benieuwd naar hun bevindingen. Wellicht dat we een vergelijkbare proef kunnen houden in één of meerdere kantines op de campus.”
Discussie