Tijd voor een proefrit hadden de regeringsleiders niet. Dat zou volgens Stella-woordvoerder Wouter van Loon ook te gevaarlijk worden. "We hebben 'm hier op een schuin verhoginkje staan, waardoor je er ook niet in kunt zitten. Laat staan rijden."
Toch was het bezoek meer dan een formele plichtpleging. "Merkel wilde weten of je die zonnepanelen tegenwoordig ook op een auto kunt schilderen", vertelt Van Loon. "Die techniek is inderdaad in ontwikkeling, maar nog niet zover om in praktijk gebracht te worden. Dat heb ik haar dan ook verteld." Ook deelde hij de bondskanselier terloops nog een plaagstootje uit door te verwijzen naar de uitslag van de Solar Challenge, waar Duitsland achter Nederland op de tweede plaats belandde.
Dat zorgrobot AMIGO - het andere troetelkind van de TU/e - dit weekend bij de robotwedstrijd German Open juist de eerste plaats aan een Duits team moest laten, liet Van Loon voor het gemak maar even onbenoemd.
Van Loon sprak met Merkel in het Engels. "Het plan was eerst om het in het Nederlands te doen en er een vertaler bij te zetten. Maar dat is zo omslachtig. Mark Rutte vond trouwens dat ik het goed verwoord had."
'Team Stella' is met vier mensen op de Hannover Messe vertegenwoordigd. Van Loon: "Zo kunnen we beurtelings de stand even verlaten. Om wat te eten of om andere stands te bezoeken. Er is hier veel te zien."
Morgen mag Stella zich voor een dag ook rijdend aan de internationale pers tonen. Daarna wordt hij voor de rest van de week terug geplaatst op zijn voetstuk.
Discussie