En hoe is het in Stellenbosch?
Een datastroom tien keer zo groot als het internet geproduceerd door één vierkante kilometer aan antenne-oppervlakte. Een vliegtuigradar op een planeet tien lichtjaren ver weg kunnen waarnemen. Genoeg glasvezel om twee keer de aarde mee te omwikkelen, gekoppeld aan de computerkracht van honderd miljoen pc’s.
Het zijn een aantal van de vele indrukwekkende specificaties van het Square Kilometre Array (SKA) project: ’s werelds grootste radiotelescoop die de komende tien jaar in Zuid-Afrika en Australië gebouwd zal worden
Voor dit project ben ik voor mijn stage afgereisd naar Stellenbosch in Zuid-Afrika. Hier verbeter ik het ontwerp van een antenne waarvan de komende jaren miljoenen exemplaren in de Zuid-Afrikaanse woestijn geplaatst zullen worden. Dit doe ik op de Stellenbosch University in een kantoor waar menig TU/e-medewerker jaloers op zal zijn, met indrukwekkend uitzicht op de bergen.
Dit komt omdat een master hier alleen voor de beste Zuid-Afrikaanse studenten is weggelegd: als ik in de kroeg vertel dat ik masterstudent Electrical Engineering ben, word ik vaak met open mond aangekeken. Daarnaast is er veel competitie tussen de studenten onderling. Er hangt bijvoorbeeld een groot bord op de faculteit met daarop de beste afgestudeerden per generatie, iets wat je op TU/e niet zo snel zult vinden.
Afgezien van deze verschillen lijkt de sfeer op Stellenbosch University erg op die van de TU/e. Zo kun je ook hier bij een professor op elk moment van de dag binnenstappen en maakt het niet uit hoeveel je aanwezig bent, zolang je je werk maar gedaan krijgt. Deze prettige sfeer en het prachtige land geven me een mooi vooruitzicht voor de komende maanden in Stellenbosch.
Discussie