FOM-prijswinnaar Adam Lassise eerder in zijn lab aan de TU/e.

Valorisatiehoofdstukprijs voor promovendus TU/e

Dr. Adam Lassise, gepromoveerd bij Technische Natuurkunde, heeft de FOM Valorisatiehoofdstukprijs 2013 gewonnen. Hij krijgt de prijs voor het hoofdstuk in zijn proefschrift waarin hij beschrijft hoe je trilholtes kunt gebruiken om de resolutie van elektronenspectroscopie te verbeteren.

Bij elektronenspectroscopie sturen onderzoekers een bundel elektronen door een materiaal en kijken daarna wat het energieverlies van de elektronen is. Dat geeft informatie over het materiaal op elementaire schaal. Maar aangezien het materiaal op deze schaal constant in beweging is, is het belangrijk om de elektronen in pakketjes te bundelen. Zo komen ze precies op hetzelfde moment en met dezelfde snelheid op het materiaal aan en ontstaat een scherp beeld.

Door de elektronenbundels te vangen in trilholtes, kunnen de elektronen met grote precisie worden gebundeld. Lassise toonde aan dat de elektronen allemaal binnen één femtoseconde (10-15 seconde) bij het materiaal aankwamen. Zo kunnen dus afbeeldingen worden gemaakt met een femtoseconde resolutie.

In zijn valorisatiehoofdstuk beschrijft Lassise een uitgebreid stappenplan om de technische barrières voor een grootschaliger gebruik te doorbreken en uiteindelijk tot een reëel eindproduct te komen. Ook maakte hij een brug naar FEI, een fabrikant van dit soort apparatuur, waarmee inmiddels wordt samengewerkt.

Lassise deed zijn promotieonderzoek binnen de groep Coherence & Quantum Technology. Tegenwoordig werkt de geboren Amerikaan bij ASML, dat extreemultraviolet licht gebruikt om geïntegreerde schakelingen te maken (lithografie). “Het EUV-licht wordt gemaakt door met verschillende lasers op tindruppels te schieten. Daardoor ontstaat een plasma dat licht met een golflengte van 13,5 nanometer uitzendt: extreem UV. Maar de tindruppel ontploft, waardoor deeltjes de boel vervuilen. We onderzoeken nu hoe we die vervuiling kunnen minimaliseren”, aldus Lassise.

De FOM Valorisatiehoofdstukprijs is goed voor een geldbedrag van vijfduizend euro. Met de prijs wil de Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie promovendi aanmoedigen een apart hoofdstuk in hun proefschrift te wijden aan de valorisatieaspecten van hun onderzoek.

Bron: FOM

Deel dit artikel