- Onderzoek , Student
- 24/10/2013
Student Werktuigbouwkunde wint Unilever Researchprijs
Ir. Jordan Bos heeft de Unilever Researchprijs 2013 gewonnen. De inmiddels afgestudeerde masterstudent Werktuigbouwkunde ontwikkelde een instrument en een methode waarmee operaties aan het binnenoor sterk verbeteren. Het verkleint voor patiënten het risico op nevenschade aan zenuwen en het gehoor.
De Unilever Researchprijs wordt jaarlijks toegekend aan dertien studenten in de chemie, biologie, werktuigbouwkunde, gezondheidskunde en sociale wetenschappen aan de verschillende universiteiten in Nederland. Deze week maakte de multinational bekend wie de prijswinnaars zijn. Zij ontvangen ieder een bedrag van 2500 euro.
Bos, die is voorgedragen door zijn faculteit, studeerde eerder cum laude af op zijn project. Hij ontwierp ten bate van de KNO afdeling van het Universitair Medisch Centrum Utrecht een werktuigbouwkundig instrument en een methode voor het minimaal invasief plaatsen van zogeheten cochleair implantaat elektroden in het binnenoor. Een cochleair implantaat kan in veel gevallen zorgen dat dove mensen (wederom) kunnen horen.
Bos: “De huidige methode is onnodig invasief, waarbij een groot deel van het rotsbeen (het deel van de schedel achter het oor, red.) weg wordt gefreesd. Bovendien is het gevaarlijk en nu alleen nog uit te voeren door experts. Tijdens het frezen moeten onder andere belangrijke zenuwen en bloedvaten op geringe afstand worden gepasseerd die altijd een anatomische variatie vertonen. Voorbeelden zijn de aangezichtszenuw en de smaakzenuw. Bij het beschadigen van de aangezichtszenuw zou dit resulteren in een deels verlamd gezicht. In het middenoor moeten vervolgens structuren worden ontweken die bijdragen aan het behoud van het residueel gehoor.”
Bos maakt gebruik van speciaal ontwikkelde botschroeven, welke in een 3D-röntgenscan zijn gelokaliseerd. Zodanig, dat ten opzichte van de binnenoorstructuur een instrument nauwkeurig kan worden geplaatst. Hierdoor kan de route naar de juiste locatie, onder de juiste hoeken, gerealiseerd worden met de bot-boren, via een minimaal invasieve toegang, en met de vereiste nauwkeurigheid.
De masterstudent kwam mede door experimenten tot de voorgestelde methode en het concrete werktuigbouwkundig gereedschap. Bos is nu op breder terrein bezig met een promotie naar medische robotica in deze richting.
De prijsuitreiking vindt plaats op 28 november bij Unilever R&D in Vlaardingen. Tijdens de bijeenkomst geven Bos en de overige prijswinnaars een korte toelichting op hun projecten.
Discussie