De KSTAR tokamak, met daaromheen alle verhittings- en meetsystemen. In deze machine bereikt het plasma temperaturen van 50 miljoen graden Celsius.

En hoe is het in Daejeon?

In twee woorden: te gek! De eerste helft van mijn masterproject van Applied Physics doe ik bij het National Fusion Research Institute (NFRI) in Daejeon, Korea. KAIST-studenten zijn onder de indruk als ik vertel dat ik bij het NFRI zit.

Terecht, hier staat de KSTAR tokamak, één van de grootste in zijn soort. Hiermee wordt flink bijgedragen aan het wereldwijde fusie-onderzoek, de grote gezamenlijke voorbereiding voor ITER. Maar daarnaast heeft Zuid-Korea ook hoge ambities om zelf de volgende generatie machine te ontwikkelen. Al met al heel stoer om eens in het echt te zien gebeuren wat je in colleges dient aan te nemen.

Onze vakgroep in Eindhoven (FUSION) heeft een contract om hier een meetmethode te ontwerpen en installeren die de magneetvelden in het binnenste van het plasma meet (MSE voor de kenners). Dit is belangrijke informatie voor veel analyses, dus mijn verhaal kan op veel belangstelling rekenen. Ook het zijn van de vriendelijke Nederlander helpt mee. Sterker, Eindhoven is voor hen de bekendste stad van Nederland, vanwege Hiddink, Park Ji-Sung en natuurlijk ook de TU/e.

Korea is een prachtig land, met vrijwel overal bergen. Daarom woont zo’n negentig procent van de bevolking in steden en zo’n negentig procent daarvan leeft in appartementenflats. Goed eten is er goedkoop, mensen zijn open en vriendelijk, het land is modern en goed georganiseerd. Ik vond het hier helemaal te gek: vele mooie ontmoetingen en activiteiten (taalles, stedentrips, modderfestival, WK roeien, rauwe vis, kimchi maken voor de ouderen, soju, presenteren op een Aziatische conferentie, makkeoli, voetballen, de wilde natuur, de DMZ), het was allemaal fantastisch, inspirerend of een combinatie van beide.

De tweede helft van het project doe ik weliswaar in Eindhoven, maar ik zal nog veel terugdenken aan deze prachtige tijd, wanneer ik alle herinneringen nalees en aanvul op mijn blogje over fusie, fysica, KSTAR en Korea (www.magnetischedonutkamer.wordpress.com).

Jal gayo!

Deel dit artikel